Volledig scherm
Staqdsbrouwerij 013. © Bas Vermeer

Horecanieuws: Over Tilburgse heren en Kruikjes Blond, Stadsbrouwerij 013 open

Zo 17 juni: Piuspils, Kruikje Blond, Op Den Ophef of een Tilburgse Heer. Bieren met Tilburgse namen zijn alomtegenwoordig aanwezig bij de nieuwste horecagelegenheid van de Piushaven. De Stadsbrouwerij 013 is - met lichte vertraging - sinds dit weekend open. 

door Bas Vermeer

Volledig scherm
Stadsbrouwerij 013 © Bas Vermeer

Blikvangers zijn de acht gigantische ketels van de brouwerij, maar ook het pand zelf doet een duit in het zakje. 

Het is een voormalige meelfabriek in de Amsterdamse School-stijl. Het pand lijkt met een beetje fantasie op een boot en dat was ook de bedoeling van de Tilburgse architect Jos Schijvens (bekend van Midi en de voormalige Lourdeskerk). Met de schoorsteen als voorsteven en een stuurhuis.

Tappunten

Het proeflokaal telt dan weer 20 tappunten waar het eigen bier wordt geschonken, maar waar microbrouwerijen als KraftBier en de LOC Brewery ook een tappunt hebben. En wie echt geen bier wil, kan aan de gintonic. Op de kaart (onder meer) pulled pork nachos, een half 'rack of ribs' en gesmoorde feta met gegrilde groenten.  

De ondernemers achter de Stadsbrouwerij zijn David Hendrich en Youri Doreleijers, ook de mannen achter de Stadsbrouwerij Eindhoven en het bijhorende proeflokaal café 100 Watt. Hendrich: ,,Het leek ons altijd al mooi de overstap naar Tilburg te maken, ik ken de stad, heb er vijf jaar gestudeerd."

Hoewel het pand prachtig is, zorgde het voor een lichte vertraging.  De vloer kon de ketels niet dragen, er was een stevigere vloer nodig. Daarom werd de eerdere streefdatum (april) niet gehaald.

Volledig scherm
Stadsbrouwerij 013 © Bas Vermeer