Volledig scherm
Café Noir. © Bas Vermeer

Horecanieuws: 'RAW-man' blaast café Noir nieuw leven in

Vrij 11 mei: Vroeger spijbelde Rien van Linschoten er, nu is 'ie de eigenaar. Deze week heeft de horecaman - bekend van onder meer RAW en café Berlijn - café Noir aan de Nieuwlandstraat overgenomen. Vanaf 1 juli krijgt het pand een nieuwe invulling onder dezelfde naam. 

door Bas Vermeer

Café Noir staat voor Rien van Linschoten synoniem met spijbelen en de 'broodjes moeilijk'. ,,Broodjes met moeilijk veel vulling. Ik kwam er vaak toen ik nog aan de hotelschool studeerde, als je spijbelde vond je bij café Noir altijd de andere spijbelaars van de stad."

Glorie

Café Noir leek de afgelopen jaren een zieltogend bestaan te lijden. In de gloriedagen was het er een drukke bedoening. Het Frans aandoende cafeetje trok een breed publiek: van spijbelende studenten, punkers tot aan ondernemers en advocaten. Van 1977 tot nu was het café Noir, al was het van 1993 tot 1997 even café Nero. 

Noir stond al een tijd te koop. Eigenlijk wilde Van Linschoten er met conceptenbureau Mannen van Spraakwater een 'streetfood-achtig restaurant' beginnen. ,,Maar dat is op die locatie niet rendabel", vertelt de ondernemer. ,,Maar ondertussen liepen er al onderhandelingen, ik heb de stap toch maar gewaagd." Hij glimlacht. ,,Uit nostalgie."

Horecaman

Van Linschoten ademt horeca. Op zijn 25ste nam hij café Brandpunt over, de laatste jaren is hij vooral actief als investeerder. Hij zette de Smaak Karavaan op poten, hielp Festival Mundial weer op de been en maakt deel uit van de Brabo Horeca Groep. Daar vallen (onder meer) Cul de Sac, Studio, Bolle en Brandpunt onder. Hij investeerde in het stadsstrand en café Berlijn. Zijn laatste Tilburgse wapenfeit is het succesvolle RAW in de Spoorzone. 

Quote

Het opnieuw tot leven wekken van Noir doe je niet voor het geld

Rien van Linschoten

Wat 'ie met Noir wil, is nog niet helemaal duidelijk. Een moderne reïncarnatie van het Noir van weleer, dat lijkt hem wel wat. Hij is op zoek naar een creatieve en bevlogen ondernemer, die vorm kan geven aan het nieuwe Noir. Zo ging hij ook bij Berlijn en RAW te werk. 

,,Vorig jaar deed ik mee met de Walk to Fight Cancer, toen trok ik met de Tilburgse kunstenaar Joris van Spaendonck op", vertelt Van Linschoten. ,,'Niet voor de centen gaan, maar je hart volgen', kreeg ik van hem mee. Daar hoort dit bij, het opnieuw tot leven wekken van Noir doe je niet voor het geld." 

Op 1 juli krijgt Van Linschoten de sleutel. Wanneer het nieuwe Noir opengaat, is nog niet bekend. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement