Volledig scherm
Marion en Koen in Hostel Roots. © Jan van Eijndhoven

Hostel Roots één jaar en 5.000 gasten later: 'De beste keuze ooit'

Za 30 mrt: 'Een hostel in Tilburg? Vast. Voor de toeristen zeker ...' Een jaar geleden werd er soms lacherig gedaan over de komst van Hostel Roots. Maar ook vanuit de professionele hotelwereld was men nieuwsgierig. Want een hostel in Tilburg, zou dat nou wel levensvatbaar zijn? 

door Bas Vermeer

Volledig scherm
Hostel Roots. © Jan van Eijndhoven

Leven en kleur is er deze dagen te over aan de Stationsstraat. Er wordt Spaans en Engels bij het ontbijt gesproken. In de kelderbar nemen mensen het tegen elkaar op tijdens een potje Mario Kart, in het imposante atrium staat een piano waar bijna dagelijks op wordt gespeeld. Zijn het niet de gasten, dan wel studenten van het nabijgelegen conservatorium. 

Op mooie dagen zitten reizigers op het terrasje buiten met een pot bier. Een Syrische vluchteling met hotelervaring uit Damascus helpt de 'Roots-familie' mee. Net als buitenlandse reizigers die er tegen kost en inwoning werken. 

Vijfduizend

Zit het hostel het ene weekend vol Deathfesters (liefhebbers van extreme metal), dan weer zijn het hiphopfans van Woo Hah! Eigenlijk is het ieder weekend wel druk, vertellen hostelbazen (en geliefden) Marion Leijtens en Koen Molkenboer. ,,We hadden er vertrouwen in, anders waren we dit hostel niet begonnen", zegt Marion. Ze lacht. ,,Maar ja, dan moeten de mensen wel komen." 

En ze kwamen. 

Het hostel opende begin april vorig jaar de deuren. In het eerste bestaansjaar (ze vieren het dit weekend) zijn er zeker vijfduizend gasten op bezoek geweest die vaak meerdere nachten bleven slapen. Bezoekers uit 70 landen huurden een kamer in het tot hostel omgebouwde bankgebouw - tevens rijksmonument - uit 1903. 

Tilburg ontdekken

Quote

Mensen krijgen echt mee dat Tilburg groeiende is, in ontwikke­ling is

Koen Molkenboer

Een dwarsdoorsnede? Marion en Koen schatten dat zo'n 5 procent van de gasten voor zaken overnacht en zo'n 35 procent van de bezoekers uit concert- en festivalgangers bestaat. Het grootste deel (40 procent) zijn de groepen studenten, vrienden en sporters. Die slapen in de grote, gedeelde kamers. 

,,En dan zijn er ook stelletjes en toeristen", zegt Marion. ,,V
an de week was er een leuk stelletje uit Frankrijk. Die kwamen echt met interesse Tilburg bezoeken, al wisten ze heel weinig over de stad. Maar van dichterbij komen ze ook: recent sliep hier een stelletje uit Den Bosch." 

Koen: ,,Mensen krijgen echt mee dat Tilburg groeiende is, in ontwikkeling is. De Tilburger proeft dat, merkt dat natuurlijk wel, maar ook buiten de stad begint het steeds meer op te vallen." 

Vooral de festivals dragen daar aan bij, vermoeden ze. Internationale festivals als Roadburn of Woo Hah! trekken mensen van over de hele wereld. En Best Kept Secret mensen uit heel Nederland. ,,Die mensen nemen hun beeld van de stad mee naar huis."

Online reacties

De lakmoesproef voor ieder hotel of hostel is online te vinden, waar de rapportcijfers er niet om liegen. Een 8,8 op Booking.com, 4,5 (van de 5) op Tripadvisor. 

Quote

Last but not least, chapeau voor hostelba­zen Koen en Marion: zij zijn the heart of the house

Recensie Roots

,,Ik heb het afgelopen jaar in meer dan 50 hostels geslapen en dit is eigenlijk de eerste keer dat ik de tijd genomen om een recensie te schrijven", schrijft iemand die vijf sterren uitdeelt. ,,Waaauw, wat een kamer. 's Nachts was het uitzicht op een gekleurde toren dan ook nog eens heel mooi", aldus een ander. (En ja: dat is Westpoint dus.) Nog zo'n recensie: ,,Last but not least, chapeau voor hostelbazen Koen en Marion: zij zijn the heart of the house." 

Op Facebook heeft het de volle vijf van de vijf sterren. Tussen de ruim 120 beoordelingen staat één recensie met twee sterren. Maar dat is, 
geeft de beoordelaar zelf aan, een foutje. De Roots-ondernemers moeten er om lachen. ,,Ja, we hebben haar nog proberen te helpen met het aanpassen van de beoordeling. Maar dat is dus niet gelukt. Ach, het doet er ook niet zoveel toe." 

En ja, klinkt het, een hostel in Tilburg beginnen was 'de beste keuze ooit'. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement