Volledig scherm
Pieter Jooss op het terras. © Pieter Jooss/Tilburg

In Memoriam: Hindernisfotograaf

Woe 11 juli: De vervloekte ziekte sloeg een gat in het centrum van zijn blikveld. Op het laatst zag Tilburger fotograaf Pieter Jooss nog maar vijf procent, toch bleef hij beelden vastleggen. Om de scherven van zijn blik heen. 

Volledig scherm
’Mannen met hoeden’, uit de duizenden foto’s tellende verzameling van Pieter Jooss. foto’s Pieter Jooss

'Hindernisfotografie', schertste hij zelf in een interview. Een kortstondig interview waar verder bijna geen woorden aan te pas kwamen. Jooss was geen prater, althans niet voor onbekenden, niet voor publiek. Liever werkte de fotograaf als vlieg op de muur. Onzichtbaar. 

Van 'hoe het begon' kon hij zich verschillende versies herinneren. Een neefje kreeg een camera, Jooss leek het ook wel wat. 'Zoiets', sprak hij kort. Het deed er ook niet echt toe.   

Onbewaakt

Quote

Een van de liefste en krachtig­ste mensen die ik heb mogen kennen

René van Densen

Zijn foto's spraken voor zich, waren vaak een ode aan het onbewaakte ogenblik. Een bargast van Kaffee 't Buitenbeentje vastgelegd tijdens een bestelling, een meisje met gekleurde ballonnen fietsend door de Boomstraat. Tilburg de ene keer in al haar schoonheid, dan weer de rauwe, donkere stad.  

Online laat hij ruim 8000 foto's na. Jooss werkte voornamelijk in zwart/wit, voor hem sprak dat meer dan kleur. Werk met voorliefde voor mensen, het liefst in de natuurlijke habitat, niet 'van dat geposeerde' werk. Hij fotografeerde 'zijn' onderwerpen tot op het irritante af, maakte zonder het zelf te kunnen zien scherpe observaties van de mensen om hem heen. 

Jooss zelf was de definitie van eigenzinnigheid, aldus vrienden, maar ook gigantisch lief, ontzettend zachtaardig. Hij genoot, ondanks alles wat er aan de hand was. ,,Een van de liefste en krachtigste mensen die ik heb mogen kennen", zegt een vriend. 

Hindernissen

De fotograaf wist dat hij minder oud zou worden. Door de erfelijke stofwisselingsziekte Kufs ging hij er geestelijk en lichamelijk op achteruit. Er waren gitzwarte dagen, maar ook kalmere tijden waarin de ziekte wat verder weg leek. 

,,Niemand kan iets voorspellen", sprak Jooss jaren geleden. En ach, klonk het daar meteen achteraan, op een gegeven moment gaat iedereen dood. Een vaststelling die net zo droog was als zijn humor. 

Dat moment brak begin deze week aan, Jooss is op 52-jarige leeftijd gestorven. Waar hij als fotograaf een weg rond hindernissen vond, kon zijn lichaam niet meer volgen. 

Volledig scherm
De Tuinstraat bij nacht. © Pieter Jooss
Volledig scherm
Nachtburgemeester Gert Brunink en entourage. © Pieter Jooss