Volledig scherm
Sinds 2005 wonen Brans en Verwater op de Nooit Volmaakt, in 2014 begonnen ze met de verhuur van bootjes. Het begon klein met een oude waterfiets, gaandeweg werd het bedrijfje groter en professioneler. © Bas Vermeer

Kafkaësk: gemeente wil bootjes niet op het dek én niet op het water. ‘Ik moet lachen, maar krijg er ook grijze haren van’

Vrij 9 aug: Bootjes die op het dek liggen, zijn volgens de gemeente niet mooi . Maar als ze in het water liggen, krijgen de bewoners van woonboot Nooit Volmaakt een dwangsom opgelegd. De bewoners zitten in de rats en vrezen voor hun verhuurbedrijfje aan de Piushaven. 

Niet op het dek, niet in het water: het voelt Kafkaësk. Sinds 2014 verhuren Marcel Verwater en Birgit Brans vanaf hun woonboot in de Piushaven bootjes. De bootjes liggen naast de woonboot, aan twee kleine pontons. Vijf jaar ging dat goed, maar nu - in het hoogseizoen - hebben ze per direct de vloot uit het water moeten halen op straffe van een flinke dwangsom.

Die brief is van handhaving. Maar er is nóg een schrijven binnengekomen, eveneens op gemeentelijk briefpapier. Van de schouwcommissie van de haven: die vindt de bootjes op het dek geen gezicht.

Veel geïnvesteerd

Volledig scherm
Zo lag de vloot achter de woonboot, maar dat mag niet meer van handhaving. Ze moeten allemaal op het dek liggen. Maar dat vindt de schouwcommissie niet mooi. © Archief Verwater

Niet op het dek, niet in het water. Wat moeten ze nu? ,,We volgen de brief van handhaving voorlopig op omdat we het geld niet hebben om die boetes te betalen. Al vinden we die boten op het dek lelijk. En het is voor ons bijna onmogelijk om het bedrijf voort te zetten als we de bootjes heel de tijd op en af moeten takelen.”

Sinds 2005 wonen ze op de Nooit Volmaakt, in 2014 begonnen ze met de verhuur van bootjes. Het begon klein met een oude waterfiets, gaandeweg werd het bedrijfje groter en professioneler. Nu liggen er naast de woonboot drie kano’s, drie waterfietsen en drie motorbootjes.

Met de verhuur gaat het sinds de vorige zomer de goede kant op, vertellen de twee. Verwater besloot voortaan in het seizoen thuis te werken, Brans hield haar baan bij het distributiecentrum aan. ,,Je begint een bedrijf als dit ook niet zonder goede reden. Ik ben versleten geraakt door het keiharde werken, artrose en een nekhernia, een andere baan zoeken is moeilijk. We hebben hier veel in geïnvesteerd, er zit veel energie in.”

Twee maten?

Het is niet alleen dat ze vrezen voor de toekomst, de gemeente lijkt ook met twee maten te meten. Jaren geleden had de gemeente het voornemen om een speciale steiger aan te leggen voor álle verhuurders in de haven. Maar dat is van de baan. Voor verschillende andere bootverhuurders werd ondertussen een uitzondering gemaakt. 

Quote

Wij weten nu niet hoe het verder moet

Birgit Brans

Zo mogen de fluisterbootjes van De Kuierlat aan de steiger aan de kop van de haven liggen. En Tilburg Te Water kreeg voor de bootjes om ‘een politieke reden’ een uitzondering. Dat laatste droeg de gemeente zo bij Verwater en Brans aan als argument.

Volgens John Lahaye van Tilburg te Water is er echter geen ‘politieke reden’. ,,Wij zijn gewoon begonnen en dat is door de gemeente goedgekeurd.” Hij vindt het absurd dat de bootjes van de Nooit Volmaakt niet mogen blijven. ,,Ze zijn al vijf jaar bezig, in de tussentijd kregen andere verhuurders die er korter zitten wel een vergunning.”

Veel vragen

Volgens Verwater en Brans vroegen ze in mei nog een gesprek met wethouder Berend de Vries aan, daar kwam geen antwoord op. ,,Wij weten nu niet hoe het verder moet. Ik kan er soms om lachen omdat het zo raar is, maar krijg er ook grijze haren van.”

De situatie roept veel vragen op, maar bij de gemeente kunnen ze op dit moment - vanwege vakanties - het merendeel niet beantwoorden. ,,De schouwcommissie en handhaving opereren los van elkaar”, zegt een gemeentewoordvoerder over de twee brieven. En hoewel er in de brief wordt gezegd dat de gezamenlijke verhuursteiger ‘niet haalbaar’ bleek, is daar volgens de woordvoerder nog geen ‘formeel besluit’ over genomen. 

Wordt vervolgd dus. 

Volledig scherm
Twee van de negen bootjes op het dek. © Bas Vermeer

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.