Volledig scherm
De nieuwe post- en pakketautomaat is grijzer. © PostNL

‘Knaloranje joekels’ toch iets te heftig voor Tilburg: PostNL kleurt ze alsnog grijzer

Di 30 apr: De knaloranje post- en pakketautomaten die PostNL in Tilburg plaatste moeten binnenkort wat minder pijn aan de ogen doen. De automaten kleuren bijna helemaal grijs, op de zijkant en stukje voorkant na. ,,Ze waren toch iets te heftig voor de gemeente”, aldus een woordvoerder van PostNL. 

Knaloranje waren ze en ‘opeens’ stonden ze in de stad: de post- en pakketautomaten van PostNL die eind 2017 opdoken. Na de plaatsing was over die felle kleur nogal wat te doen. ,,Er is sprake van een buitensporigheid in het uiterlijk die ook voor niet-deskundigen evident is en die afbreuk doet aan de ruimtelijke kwaliteit van het gebied”, oordeelde de welstandscommissie van de gemeente. ,,De objecten passen duidelijk niet in de context.” 

Welstand kreeg daarbij gelijk van 54 procent van de 2647 mensen die op een poll van Brabants Dagblad stemden. ‘Weghalen’, vonden de stemmers. Al mochten ze van 43 procent van de stemmers gewoon blijven staan.

Te heftig

Quote

Ze waren qua kleur toch iets te heftig voor de gemeente, het paste niet in het straat­beeld

Woordvoerder PostNL

,,Ze waren qua kleur toch iets te heftig voor de gemeente, het paste niet in het straatbeeld”, vertelt een woordvoerder van PostNL. Samen met de gemeente is er nu een ‘passende oplossing’ gevonden. Oftewel: de automaten worden voor het grootste deel grijs. 

Niet allemaal: voorlopig blijven drie pakket- en briefautomaten oranje, waaronder die op het Koningsplein (in ieder geval tot de herontwikkeling van het plein van start gaat). In andere steden, waar de PostNL-proef ook loopt, blijven de automaten wel oranje, vertelt de woordvoerder. Tenzij ze daar ook om een andere kleur vragen. ,,De oranje automaat is het basisontwerp.”

Meer automaten en verplaatsingen

Volledig scherm
De nieuwe plaatsen. © PostNL

De kleur is lang niet de enige verandering. Volgens PostNL weet het Tilburg publiek de automaten goed te vinden. Ze worden veel gebruikt, daarom zet het postbedrijf er nog eens zes in Tilburg neer. Daarmee komt het totale aantal binnenkort op twintig uit. 

Medio april werden de eerste oranje automaten vervangen door grijze. Deze en volgende week wordt de rest vervangen. Ook krijgt een tiental automaten een iets andere plek. Op locaties waar de automaten worden verplaatst, blijven de oranje automaten ook nog een week of twee staan. PostNL: ,,Zo kan het publiek rustig wennen aan de nieuwe locaties. En zorgen wij ervoor dat de overgang goed verloopt.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.