Volledig scherm
Het lijkt in alles op een gewone horecagelegenheid, maar wie goed rondkijkt in het vandaag geopende café Ovide ziet dat de insteek een tikkeltje anders is. © Ovide

‘Koffie, wijn en appelsap’: kindvriendelijk café Ovide open

Za 29 juni: Het lijkt in alles op een gewone horecagelegenheid, maar wie goed rondkijkt in het vandaag geopende café Ovide ziet dat de insteek een tikkeltje anders is. Aan het speelhuisje, de boterhammen voor ‘kleine gasten’ en de slogan: ‘Koffie, wijn en appelsap’. 

Volledig scherm
De beveiligde baby- en dreumeshoek waar het klein grut veilig kan spelen. © Ovide

Ovide is de naam van het kindvriendelijke café dat de deuren heeft geopend in de Tuinstraat. Voorheen was Mugs & Muffins er gevestigd. Kersvers eigenaresse Lisette Bourgonje kreeg begin april de sleutel en is sindsdien nonstop aan het klussen geweest. Alle gasten - ook zonder kinderen - moeten zich er thuis voelen.

De inrichting is vrolijk, knus, zonder kinderlijk te zijn. Achterin zit een kamer met een speelhuis en tafel om aan te knutselen. Er is een beveiligde baby- en dreumeshoek waar het klein grut veilig kan spelen en het café beschikt over de misschien wel mooiste verschoningshoek van de stad (iets voor de vaders van de stad om naar uit te kijken). Met gratis luiers in alle maten.

Mooi compliment

Volledig scherm
,,Een mooi compliment tijdens het proefdraaien was dat het niet opvalt dat er kinderen aan het spelen waren.” © Ovide

Op het menu staan sandwiches, American pancakes, salade, soep en je kunt er tot 12 uur ontbijten. Kinderen kunnen er ondertussen een boterham met ‘fruit mash’ krijgen en er staan groente- en fruithapjes voor baby’s op de kaart. De borrelplank is dan weer zelf samen te stellen: van oude kaas, Italiaanse ham tot groentechips en Organix knabbels voor kinderen.

,,Over een tijdje gaan we ook aan de slag met diner op de vroege avond en we gaan workshops aanbieden, kinderyoga bijvoorbeeld”, vertelt Bourgonje. Twee jaar geleden zei ze haar vaste baan vaarwel om zich helemaal te richten op de realisatie van Ovide. Ze was lang werkzaam in de horeca: ze doorliep de hotelschool, werkte zeven jaar bij Kids City in Twente, waar ze vandaan komt. Nu pakt ze haar liefde voor de horeca weer op.

Het idee komt uit andere steden overwaaien - Berlijn bijvoorbeeld - waar al kindervriendelijke cafés zijn. ,,Een mooi compliment tijdens het proefdraaien was dat het niet opvalt dat er kinderen aan het spelen waren”, zegt Bourgonje. ,,Dat is de bedoeling. Dat je als ouders hier zit te drinken en niet op of om hoeft te kijken.”

Ovide is op zaterdag en zondag van 9.30 tot 18 uur geopend. Doordeweeks op woensdag, donderdag en vrijdag van 9 tot 17.30 uur. En vanaf september ook op maandag. 

 1. Mobiele daklozenopvang van Joshua gestolen in Tilburg: ‘Het wordt koud, ik hoop dat je hem terugbrengt’
  PREMIUM

  Mobiele daklozenop­vang van Joshua gestolen in Tilburg: ‘Het wordt koud, ik hoop dat je hem terug­brengt’

  TILBURG - De caravan die Tilburger Joshua Campbell (38) jaarlijks neerzet voor daklozen in de Nimrodstraat in Tilburg is dinsdag verdwenen. Tijdens de koude nachten legt de Tilburger, die zelf ook een tijd op straat sliep, brood en dekens erin voor mensen die dat hard nodig hebben. ,,Maar een vriend belde mij gisteren om te vertellen dat hij er iemand mee weg zag rijden.”
 2. ‘Ode aan de Kelderklasse’: Voetballen voor de pinten, niet de punten
  PREMIUM

  ‘Ode aan de Kelderklas­se’: Voetballen voor de pinten, niet de punten

  TILBURG- De geur van het slechte, omgeploegde gras op veld 6 bij de plaatselijke voetbalclub. Het achteraf-veldje waar 22 voetballers spelen voor de drie punten, of drie pinten. Er staan kippen langs het veld, de trainer geeft aanwijzingen, zonder effect, en presteren in de derde helft is net zo belangrijk als de wedstrijd zelf. Herkenbaar voor spelers in de onderste regionen van het amateurvoetbal: de Kelderklasse.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.