Volledig scherm
Hulya Poels, Theo Weterings en Angelique en Gerrit Poels. (vlnr.) © Bas Vermeer

Komt een burgemeester bij de broodpater

Woe 9 mei: Het is een mooi Tilburgs momentje: de burgemeester én de broodpater tegenover elkaar aan tafel. Weterings die veel in de lach schiet, Poels zoals altijd een geboren verteller. ,,Ze moeten me hier elke dag naartoe sleuren", knipoogt de pater. 

Hier, dat is Poels Pollepel aan de Stedekestraat. Het voormalige sociaal eethuis was zo'n 35 jaar geleden een van de initiatieven die voortkwam uit Huize Poels. De gemeente besloot het pand vorig jaar gratis aan hem beschikbaar te stellen. Om het goede werk voort te zetten. 

Deze dagen delen dochter Hulya en haar vrijwilligers er brood en levensmiddelen uit. Per week maken zo'n 3000 mensen gebruikt van het voedselpunt. En Weterings kwam er woensdagochtend even langs voor een rondleiding en een kop koffie. De (nog vrij) nieuwe burgervader is de stad aan het ontdekken.  

Kurk

Bij de Pollepel maakt de burgemeester kennis met de kurk waar de zaak op drijft: de vrijwilligers. In de keuken staat Mike een appeltaart te bakken. Hij is momenteel dakloos: ,,Ik stond hier ooit aan de andere kant, nu werk ik mee als vrijwilliger." Geholpen door Hulya is 'ie op zoek naar onderdak. Of Mike niet bij Traverse terechtkan, wil Weterings weten. ,,Daar voel ik me niet thuis, tussen de mensen met een verslaving."

Bij de vitrines waar het voedsel wordt gekoeld, spreekt Weterings met oud-lasser Bas Asselbergs ('Ik heb het dak van het Willem II-stadion nog gelast'). Hij is onder bewind gesteld, maar vertelt 'zich dienstbaar te willen maken'. Vandaar dat de oud-lasser bij de Pollepel werkt. ,,Het is hier één grote, warme familie."

Dat is het ook echt. Trotse vrijwilligers, veel vrolijke gezichten. Zo vader, zo dochter ook: Poels en Hulya sprankelen. En al wordt de broodpater vrijdag 89 jaar, dat is nog niet aan hem af te zien. Ja, hij rijdt zo nu en dan 's ochtends nog een broodronde. Al vinden ze dat - vanwege zijn slechtere ogen - niet zo verstandig. Maar ja, ook dat eigenwijze is des Poels. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement