Volledig scherm
De roltrap naar de fietskelder onder de Heuvel is (wéér) defect. © Sanne Tegelaar

Krakend en bevend naar Tilburgs -1: roltrap naar de fietskelder heeft nu écht het loodje gelegd

TILBURG - Wie wil afdalen naar de Tilburgse onderwereld wordt het niet makkelijk gemaakt. Op zowel de liften onder het Pieter Vreedeplein als op het rolpad naar de fietsenstalling onder de Heuvel prijken excuusbriefjes voor hun defect. De gemeente belooft beterschap.

Door Sanne Tegelaar

De roltrap naar de fietsenstalling onder de Heuvel heeft nu echt, maar dan ook echt, het loodje gelegd. Na tientallen storingen dit jaar heeft het zware leven als binnenstadsrolpad hem definitief parten gespeeld. Hij is versleten. Het pad naar beneden dan welteverstaan. Het pad naar boven rolt voorlopig nog wel monter voorwaarts. Tot er een goede vervanger is gevonden. En dat blijkt nog niet zo makkelijk.

Shoarmaproof

Het eisenpakket is groot. Het nieuwe rolpad moet niet alleen tegen weer en wind bestand zijn maar ook nog eens shoarmaproof kunnen blijven functioneren. Ervaring leert dat de troep van stapnachten de belangrijkste veroorzaker is van alle storingen aan het pad. Dan red je het niet met simpelweg een afdakje tegen de regen.

,,We zijn er al een poosje druk op aan het studeren hoe we ervoor kunnen zorgen dat het nieuwe pad zonder storingen kan blijven rollen”, reageert een woordvoerder van de gemeente. Volgens planning wordt het nieuwe rolpad voorzien van een overkapping na de kermis komend jaar aangelegd. Of hij ook suikerspinproof is moet dus nog weer later blijken.

Geest in de schacht

Voor de liften onder het Pieter Vreedeplein komt de gemeente sneller met een oplossing. Al jaren lijkt er een geest rond te waren in de liftschacht. Deuren blijven maar open en dicht gaan of weigeren juist te sluiten of te openen, de wachttijd op een lift is regelmatig zo lang dat wie wel goed ter been afhaakt en toch de trap of roltrap neemt. Voor wie in een rolstoel zit is het af en toe een spannend avontuur. Komt-ie wel of komt-ie niet? Sta je er eenmaal in dan is het nog maar de vraag of je ook daadwerkelijk -2 belandt als je op -2 hebt gedrukt.

Doorn in het oog

De jarenlange problemen met de liften zijn Wereldhave, vastgoedinvesteerder en exploitant van het winkelcentrum aan het Pieter Vreedeplein, een doorn in het oog. ,,Maar de liften zijn eigendom van de gemeente”, zegt de woordvoerder van Wereldhave. ,,We kunnen er helaas dus niets aan doen.”

,,Die onvrede van Wereldhave is ons bekend hoor”, reageert een gemeentewoordvoerder van Tilburg desgevraagd. ,,We hopen het op te lossen met zogeheten frequentieregelaars. Die gaan ervoor zorgen dat de liften beter anticiperen op de frequentie van het gebruik.”

,,Overigens kampt één van de drie liften momenteel inderdaad weer met een storing. De tweede lift is defect dankzij vandalisme. Iemand vond het nodig om het besturingspaneel eruit te slopen. Maar de dader is achterhaald dus die kan binnenkort een rekening verwachten.”

Volledig scherm
De lift bij het Pieter Vreedeplein is stuk. © Sanne Tegelaar

poll

Als je kan lopen heeft een trap de voorkeur boven een roltrap

  • Ja (71%)
  • Nee (29%)
980 stemmen
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement