LevelUp vorig jaar in de LocHal. ,,Veel ouders zien gamen als kommer en kwel."
Volledig scherm
LevelUp vorig jaar in de LocHal. ,,Veel ouders zien gamen als kommer en kwel." © LevelUp

LocHal verandert in game-Walhalla: 'Veel ouders zien gamen nog als kommer en kwel'

Vrij 6 mrt: Een potje 'Fifa' spelen tegen Sem, de eSporter van Willem II, met VR-bril op een wandeling maken door het Tilburg van de achttiende eeuw of gewoon even op een oude arcadekast rammelen. De Tilburgse LocHal wordt zaterdag een game-Walhalla. ,,We proberen de kloof te dichten tussen ouders en kinderen."

Er staan arcadekasten, oude pc's waar besturingssysteem DOS (inclusief spellen) nog op draait en mensen kunnen een VR-bril uittesten.
Volledig scherm
Er staan arcadekasten, oude pc's waar besturingssysteem DOS (inclusief spellen) nog op draait en mensen kunnen een VR-bril uittesten. © LevelUp

Games, heel veel games, zijn er zaterdag in de LocHal te vinden tijdens LevelUp 2020. Op zestien Playstations draaien spellen als Fortnite en Fifa, maar ook Dance Dance Revolution, klassieker Street Fighter II Turbo en virtual reality-spel Beat Saber zijn te spelen.

Er staan arcadekasten, oude pc's waar besturingssysteem DOS (inclusief spellen) nog op draait en mensen kunnen een VR-bril uittesten.

En dat is maar een klein deel van wat er allemaal rond gamen te doen is.

Neem Romeincraft bijvoorbeeld: bij de Universiteit in Leiden maken ze historische plattegronden van steden na in het spel Minecraft. Bezoekers kunnen in de LocHal gebouwen van historisch Tilburg opbouwen én er dan in virtual reality doorheen wandelen. En er zijn gastsprekers over de verslavende kant van gamen, maar ook hoe het is om commentator te zijn bij de grote League of Legends-toernooien.

‘Supertof’

Quote

Daarom staan er arcadekas­ten en DOS-computers voor de papa’s

Wouter Heine-Hädicke

,,Veel ouders zien gamen als kommer en kwel, weten niet dat er ook veel opleidingen en beroepen zijn op het gebied van gamen", vertellen organisatoren Sabine Donders en Wouter Heine-Hädicke. ,,Ouders worden tijdens LevelUp uitgedaagd nieuwsgierig te zijn naar waarom hun kind het zo graag speelt. Vergelijk het met een andere hobby, zoals voetbal of muziek.”

Het evenement ontstond doordat de organisatoren een aantal jaar geleden juist de verslavende kant van gamen in kaart wilden brengen. Donders: ,,Toen ging het over problematisch gamen. Voor dat onderwerp nodigden we jongeren, docenten en professionals uit om mee te denken. Toen zeiden die jongeren: 'maar hallo, wij vinden het supertof. We weten niet waarom jullie allemaal moeilijk doen.' Zo ontstond het idee om het anders aan te pakken.”

Zaterdag wordt die problematische kant ook aangekaart, maar dan slechts als onderdeel van het hele gamen. Er zijn documentaires over spelletjes, er komen veel gastsprekers, er wordt gepraat over games als kunstvorm en over de ethische kant.

Heine Hädicke: ,,Zo willen we de kloof tussen kinderen en ouders dichten, dus we hopen ook dat die meekomen. Hij lacht: ,,Daarom staan er arcadekasten en DOS-computers voor de papa’s.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.