Volledig scherm
Vanaf vrijdag staat Thu van Mai aan de Piusstraat, ze moet na 15 jaar de vertrouwde plek tegenover de bierhal verlaten. © Jan van Eijndhoven

Loempiakraam moet ‘te gevaarlijke kermislocatie’ verlaten, tot verdriet van Thu

Do 18 juli: Ze maakte al een ellendige tijd door, nu moet loempiaverkoopster Thu van Mai - de onverstoorbare glimlach van het Stadhuisplein - ook nog eens de kermislocatie verlaten waar ze 15 jaar stond. 

Of u tijdens de kermis een stukje om kunt lopen? Om met de aankoop van een loempiaatje of lemper Thu van Mai een hart onder de riem te steken. Tijdens de Tilburgse kermis staat de bekendste loempiaverkoopster van de stad uit de loop, bij de ingang van de parkeergarage aan de Piusstraat, tegenover de Albert Heijn.

‘Te gevaarlijk’

Thu heeft er verdriet om. Bijna zestien jaar stond ze tegenover de Amstel Bierhal, bij de fietsenstalling naast het kantongerecht. Een prima plek, van dronken bierhalgangers had ze nooit last. Maar volgens de gemeente is de locatie ‘te gevaarlijk’. 

Bij het uitlopen van de bierhal komen er te veel mensen op straat, aldus de gemeente, ook om een loempiaatje te eten. En daar tussendoor rijden weer fietsers. ,,Dat moet wel veilig kunnen, maar het is er te druk”, zegt een woordvoerster. ,,Dat bleek vorig jaar al.”

Nieuwe locatie

Quote

Daar had ze geen goed gevoel bij en ik ook niet

Dorith Balmakers, de buurvrouw van Thu

Thu kreeg een nieuwe plek aangewezen in de Bisschop Zwijsenstraat, voorbij de ondergrondse ingang van de garage. ,,Daar had ze geen goed gevoel bij en ik ook niet”, zegt Dorith Balmakers. ,,En ze staat er achter de taxi’s.” Waar Thu nogal verlegen is, is de Tilburgse mondig. Als buurvrouw van Thu neemt ze het voor haar op. De twee zagen niets in het voorstel van de gemeente.

‘Of Thu dan aan de Piusstraat mocht staan?’, vroegen de twee aan de gemeente. Ook geen ideale plek, maar ietsje beter. In de eerste instantie klinkt er vanuit de gemeente ‘geen mogelijkheid’. Pas na ‘veel over en weer gemail’ gaat de gemeente overstag.

Volgens Balmakers lijkt het een beetje op afstrafgedrag. ,,Vorig jaar moest ze haar kraam een paar meter verplaatsen, dat is haar toen drie keer gevraagd. Ze verleende er geen medewerking aan omdat ze er de logica niet van inzag. Fietsers konden er nog prima langs.”

Kermisgeboden

Nu is het voor Thu spannend of de nieuwe locatie wel aanslaat. En het is al niet ‘het jaar van Thu’. Recent ging er iets fout met een geldstorting bij de bank en net toen dat was opgelost reed een vrachtwagen tegen haar kraam. De klep verboog - schade 2500 euro - en de hete olie knalde door de hele kraam heen. Balmakers: ,,Ze had geluk dat ze aan de andere kant van de kraam stond. Nu is die kwestie bijna opgelost, krijgt ze dit.”

Om op een lichtere noot te eindigen: Thu’s kraam past nu wel in de rij ‘Tilburgse kermistradities’. Eén van de ongeschreven kermisgeboden luidt: er zal ieder jaar trammelant zijn over een standplaats. Bij deze dus.

  1. Drankenhandel geraffineerd voor half miljoen opgelicht: Dongenaar hangt 2,5 jaar cel boven het hoofd
    PREMIUM

    Drankenhan­del geraffi­neerd voor half miljoen opgelicht: Dongenaar hangt 2,5 jaar cel boven het hoofd

    Horecagroothandel De Monnik uit Oldenzaal werd op geraffineerde wijze opgelicht: met een fout rekeningnummer, een zogenaamde aandelenverkoop en de aankoop van kilo's goud. Op die manier gingen Benjo K. (44) uit Erica en Nicolaas S. (51) uit Dongen er volgens justitie met 468.000 euro vandoor. Tegen de mannen werd vrijdag twee en tweeënhalf jaar cel geëist. De Dongense vrouw van S. (52) hoorde vier weken tegen zich eisen.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.