Volledig scherm
Het verloren zwijntje. © Gemeente Tilburg

Loslopend varken in Tilburg: ontsnapt of op straat gezet? 'Mensen beseffen niet hoe groot ze kunnen worden'

Di 6 feb: ,,Naar Pig & Rye brengen dan maar?" Bij de gemeente Tilburg moet de woordvoerster even lachen. Want ja, wat doe je als je een varken op straat vindt? 

Dat een vogeltje uit zijn kooi ontsnapt of je een kat wegloopt: het gebeurt. Maar gisteren trof een bewoner van de Nieuwstraat een varken in de tuin aan. Die was via een zij-ingang binnengekomen. Stadstoezicht heeft het daar opgehaald.

Opvang

En wat dan? (Pig & Rye is uiteraard een grapje.) ,,Er is voor dit moment een tijdelijke opvang gevonden bij de Ezelhoeve in Baarle-Nassau. Het zwijntje ligt hier heerlijk in het stro", aldus de woordvoerster. 

,,Door een oproep op social media proberen wij nu de eigenaar te vinden. Mocht deze zich niet melden, dan gaan wij een goed tehuis voor hem zoeken."

Francis Bacon

Blijf je toch met een paar vragen achter. Want een zwijntje verlies je toch niet zomaar? ,,Ik heb er wel een paar ideeën over", vertelt Kim Pattiruhu, ze is de eigenaar van Francis Bacon, een bekende roze verschijning in de stad

Het varken kan natuurlijk ontsnapt zijn, denkt ze. ,,Het zijn heel intelligente dieren, als eigenaar weet je dat je daarom kindersloten moet nemen of dat je voor een goede omheining zorgt." Een andere optie is dat het varken op straat is gezet. ,,Wij dachten dat we een mini-varkentje hadden toen we Francis in huis haalden, maar dat is nu echt niet meer het geval."

Vondelingen

Hoewel Pattiruhu zich aan het varken (inmiddels een roze kolos) aanpaste, is dat niet voor iedereen weggelegd. ,,Deze week zijn er in Nederland zeven varkens op straat gevonden, eentje is er door een auto doodgereden. Mensen doen ze weg omdat ze te groot worden en een dierenopvang neemt ze niet zomaar aan."

Varkens kunnen schattig en heel leuk zijn, vertelt ze, maar ze hebben veel zorg nodig. ,,En je moet heel consequent in de opvoeding zijn. Als je van Francis een middelvinger krijgt heb je er een flinke kluif aan."

Wie toch een varkentje wil, kan volgens Pattiruhu beter een adoptievarken nemen. ,,En als mensen erover denken een varken te nemen, mogen ze Frans een dagje lenen. Ik schat dat 99 procent erop terug komt."

Volledig scherm
Het varkentje is inmiddels bij de Ezelhoeve ondergebracht. © Gemeente Tilburg
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement