Volledig scherm
De Love Boat in betere tijden. De boot is weer weggehaald voor een reparatie. De derde in drie jaar. © Beeld Werkt

Love Boat (weer) kapot: het is de vraag of kunstwerk nog terugkeert

Do 29 aug: Het kunstwerk Love Boat in de Piushaven is weer kapot. De boot is voor de derde keer in drie jaar uit het water gehaald voor reparaties. Het is nog de vraag of het met lichtjes versierde bootje terugkeert. ,,We willen niet ieder half jaar met dit gezeur zitten”, zegt Ralf Embrechts van de stichting Piushaven Levend Podium.

Quote

Er zit nog twee jaar garantie op. We zijn nu aan het onderzoe­ken hoe het juridisch in elkaar steekt

Ralf Embrechts

Lichtjes en water, het blijkt nog altijd geen goede combinatie in de Tilburgse Piushaven. Het met 7.000 versierde LED-lichtjes kunstwerk Love Boat is weer uit het water gehaald voor reparaties.

Of de boot terugkeert? ,,Ik kan daar op het moment nog niks over zeggen”, aldus Embrechts. ,,We gaan er in ieder geval niet de portemonnee voor trekken.” De stichting kocht het kunstwerk overigens niet aan, maar past alleen op de boot. ,,Er zit nog twee jaar garantie op. We zijn nu aan het onderzoeken hoe het juridisch in elkaar steekt.”

De stichting wil de boot graag terug in de haven zien, maar niet als het kunstwerk over een half jaar weer kapot is. Het wel en wee van de getroebleerde boot brengt bepaald geen positieve reacties met zich mee. Embrechts: ,,Terwijl er op het moment juist zoveel mooie dingen in de haven gebeuren.”

Drie jaar, drie reparaties

De Love Boat kent een problematische geschiedenis. Na de tewaterlating maart 2016 ging het bootje van 188.000 euro kapot. De verlichting raakte defect door vorst, aanvaringen en omdat er led-strips onder de waterlijn kwamen te liggen. De boot werd na nog geen 1,5 jaar uit het water gehaald, tot op het karkas gestript en heropgebouwd. Dat werk duurde vijf maanden.

Het bootje keerde oktober 2017 terug en moest precies een jaar later weer uit het water worden gehaald voor een reparatie. Januari dit jaar dobberde de Love Boat er weer. Althans, tot deze week. De verlichting moet weer worden gerepareerd.

Zinvol?

Of het überhaupt nog zin heeft? Embrechts: ,,Anton Dautzenberg (de nieuwe stadsdichter - red.) pleitte zondag bij zijn inauguratie voor meer gewaagde kunst in de stad. Daar valt dit kunstwerk zeker onder, maar ja, dan moet het wel werken.”

Als de boot terugkomt, wil Embrechts vast hebben staan dat de boot zeker nog twee jaar mee gaat. Tot het einde van de garantie dus. Maar eerst rest de vraag óf de boot nog een keer te water wordt gelaten. 

  1.  Alsof één schrikkelkind binnen de familie niet genoeg is: dubbelfeest voor Tilburgse zussen
    PREMIUM

    Alsof één schrikkel­kind binnen de familie niet genoeg is: dubbel­feest voor Tilburgse zussen

    TILBURG - De Tilburgse zussen Carla (56) en Marga (52) Ter Voort vieren vandaag samen hun 'schrikkelverjaardag'. ,,We vinden het zelf ook nog steeds bijzonder, zeker als we dan écht jarig zijn'', zegt Marga Ter Voort, die op 29 februari 1968 werd geboren. ,,Toen ik ouder werd kreeg ik pas echt in de gaten dat het toch wel een dingetje is'', vult haar vier jaar oudere zus Carla (van 29 februari 1964) aan. ,,Dan legden mensen uit dat ik in een bepaald jaar eigenlijk niet écht jarig was.''

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.