,,Dan is het goed om de terrasruimte in de stad maandenlang veel groter te maken, om royaler om te springen met de plekken waar ondernemers hun tafels en stoelen neer mogen zetten.”
Volledig scherm
,,Dan is het goed om de terrasruimte in de stad maandenlang veel groter te maken, om royaler om te springen met de plekken waar ondernemers hun tafels en stoelen neer mogen zetten.” © BeeldWerkt

‘Maak van Tilburg één groot openlucht-café’

Do 30 apr: Maak van de Tilburgse binnenstad tijdelijk een openlucht-café. Met bijvoorbeeld terrasjes op de hele Heuvel, misschien ook de complete Korte Heuvel of sluit een avond de Noordstraat af om er 'een restaurant in de openlucht' van te maken. Het is een voorstel uit de Tilburgse politiek én wordt al serieus onderzocht. 

Quote

Maak de terrasruim­te in de stad maanden­lang veel groter

Ton Gimbrère

,,Zodra de horeca weer open mag, zal het nog niet als vanouds zijn", zegt CDA-raadslid Ton Gimbrère namens de partijen. ,,Dan is het goed om de terrasruimte in de stad maandenlang veel groter te maken, om royaler om te springen met de plekken waar ondernemers hun tafels en stoelen neer mogen zetten.”

Het voorstel - verpakt in vragen aan het college van B en W - wordt door veel partijen gedragen: door de VVD, Lokaal Tilburg, Ons Tilburg, 50Plus, D66, GroenLinks en CDA.

Vilnius als voorbeeld

Als voorbeeld verwijst Gimbrère naar Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Daar mogen de cafés weer open, maar er moet wel twee meter tussen de tafels zitten. Daardoor krijgen de horecazaken veel minder mensen over de vloer. 

Als goedmakertje wordt daarom veel van de publieke ruimte vrijgegeven aan café- en restauranteigenaren. Ze mogen zonder daarvoor te betalen hun tafeltjes op de plaza's, pleinen en straten zetten.

,,We moeten ervoor zorgen dat de café-eigenaar die maar een paar tafels op een stoepje heeft meer ruimte krijgt, voor zijn zaak of ergens anders in de stad", aldus Gimbrère. ,,Natuurlijk moet je er ook rekening mee houden dat iemand die slecht ter been is er nog door kan en dat je geen belemmeringen opwerpt voor de brandweer of politie, maar wees creatief."

‘Bedenk een ruimere opstelling’

Quote

Op een creatieve manier, maar wel veilig. Dat zijn we nu in kaart aan het brengen

Stefan van Aarle

En dat is precies waar verschillende partijen - onder meer het Ondernemersfonds, de gemeente en het horecaconcentratiegebied - al mee bezig zijn, vertelt Stefan van Aarle, voorzitter van het Ondernemersfonds. 

,,We hebben een werkgroep opgericht die aan de ondernemers per plein en straat vraagt waar zij ruimte zien. De vraag is of ze een ruimere opstelling kunnen bedenken. Op een creatieve manier, maar wel veilig. Dat zijn we nu in kaart aan het brengen.”

Vooruitlopend denkt Gimbrère dat de status van openlucht-café een paar maanden gehandhaafd moet blijven. ,,Dan kan de horeca de schade inhalen.” Daarnaast moet er ook een manier komen om de verwachte drukte in goede banen te leiden. ,,Dat je niet van die taferelen als bij de Ikea hebt.” Daar stonden bij de heropening lange rijen. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.