Volledig scherm
Jan Meurs junior in zijn atelier aan de Havendijk. In precies hetzelfde pand als waar pa Meurs met de Jumbo begon. © Jan van Eijndhoven/BeeldWerkt

Na Etenstijd wordt Jan Meurs junior nu slippermaker: ‘Ik ben klaar met het moordende werk’

Do 7 mrt: In een net pak met slippers. Zo liep Jan Meurs junior acht jaar door restaurant Etenstijd voordat de eerste gasten aan tafel schoven. Zo ontving hij personeel en zakelijk contacten. ‘Om toch een beetje rebels te blijven’. Nu gaat Meurs zelf aan de slag als slippermaker, in zijn atelier aan de Piushaven.

Verleden en heden versmelten soms op vreemde wijze: in het pand aan de Piushaven waar pa Meurs zijn eerste Jumbo opzette, zit zoonlief nu slippers te maken. Na avonturen met het gigantische restaurant Etenstijd en het opzetten van pizzaria Popi Pizza is Jan Meurs junior ‘helemaal klaar met het moordende werk in de horeca’.

De 35-jarige is op zoek naar een leven met meer vrijheid en minder stress. In De IJzergieterij is eind deze week zijn atelier voor slippermerk Naked Toes voor het eerst officieel operationeel.

Vrijheidsgevoel

Quote

Zo van jongens: ik werk 100 uur, maar ik loop wel op slippers, ben een vrij man

Jan Meurs junior

,,Ik had altijd al de behoefte om echt iets tastbaars te creëren”, vertelt Meurs, op zijn eigen slippers, in het atelier waar hij ze in elkaar zet. Drie jaar was hij bezig met de ontwikkeling van het eigen merk Naked Toes. De uitprobeersels van door de jaren heen hangen aan de muur. ,,Ik heb 30 paar uitgeprobeerd, je wil niet weten hoe veel blaren ik gelopen heb. Met alleen al hoe het bandje tussen de tenen zit, zijn we drie maanden mee bezig geweest.”

Zijn slippers zijn een hybride van de bekende Braziliaanse vakantieslipper en de stedelijke slipper. ,,Zowel het losse, vrije gevoel als het degelijke”, zegt Meurs. ,,Ik wilde dit al heel lang. In Etenstijd liep ik overdag rond met slippers onder mijn pak. Dat gaf mij een soort vrijheidsgevoel.” Hij lacht: ,,Zo van jongens: ik werk 100 uur, maar ik loop wel op slippers, ben een vrij man. Mensen keken er wel van op, maar de afspraken wisten na een tijdje niet beter.”

Dat vrije gevoel wil ‘ie nu vangen in de handgemaakte slippers. ,,Stress is een groot issue in de maatschappij. Als mensen zich minder bekommeren om aanzien wordt de wereld een stuk mooier. Als ik die boodschap aan één iemand mee kan geven, is het al gelukt. Begrijp me niet verkeerd: ik hoop dat ik heel veel slippers ga verkopen, ondernemer ben ik nog steeds. Maar die boodschap vind ik belangrijker.”

Makkelijk praten?

Quote

Ik ben soms bang voor die reactie, dat mensen me alleen zo zien. Aan de andere kant heb ik bij Etenstijd acht jaar lang keihard gewerkt.

Jan Meurs junior

Ja, denk je dan, Jan heeft makkelijk praten over vrijheid. Dankzij het succes van Etenstijd is ‘ie allang binnen. En Stapelfinancieringen, een bureau in bedrijfsfinanciering dat hij met twee compagnons runt, loopt goed. ,,Natuurlijk, dat is in bepaalde mate ook zo. Ik ben soms bang voor die reactie, dat mensen me alleen zo zien. Aan de andere kant heb ik bij Etenstijd acht jaar lang keihard gewerkt. Gewoon overgenomen van mijn ouders, niet overgedragen. En ik ben zelf ook veranderd.”

De omkeer? ,,Dat was na de verkoop van Etenstijd. Daar kwam 5000 man in de week eten. Die zeiden allemaal: ‘wat ben je toch goed bezig’, ‘je hebt het echt goed voor elkaar Jan.’ Op een gegeven moment ga je dat ook zelf geloven. Als dat wegvalt, ga je jezelf heruitvinden. Ik rijd nog steeds de dikke auto die ik toen kocht. Dat vond ik toen belangrijk, maar die zou ik nu nooit meer kopen.” 

Het was niet alleen Etenstijd, vertelt ‘ie. Verderop in het De IJzergieterij - hij woont er ook - klinkt het geluid van twee jonge kinderen. ,,Dat verandert je ook. Net als het ouder worden.”

Hij ziet het ook om zich heen: een andere mentaliteit. Zijn pa werkt nog steeds zeventig uur per week (‘en is in zijn element hoor‘) maar er is een generatie die meer kijkt naar vrijheid, die minder stress wil, vertelt Meurs. ,,Ik kan hier 25 paar slippers per dag maken. Als het druk is moeten mensen langer wachten. Of dat nog kan in deze maatschappij? Ik denk van wel. Je moet het binnen het merk zien. Van minder stress wordt de wereld mooier. Daar ben ik van overtuigd. Misschien zeggen mensen wel ‘hij is gek, ik wil binnen 24 uur mijn slippers’. Maar dat jachtige ga ik nevernooitniet meer doen.” 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.