Volledig scherm
Jeroen Opstelten. © Jan van Eijndhoven

Nachtleven verliest een oudgediende: afscheid van De Gin Gin. 'Er zijn nog zoveel andere dingen die ik wil doen'

Za 25 aug: Het nachtleven van Tilburg bloeide de afgelopen vijf/zes jaar op met feestjes. De Gin Gin was één van de eersten. Organisator Jeroen Opstelten stopt er nu mee. ,,De schwung is eruit."

Tegenwoordig struikel je in het nachtleven over duizend-en-een feestjes en concepten, van Disco Snolly tot Machinekamer. Het is moeilijk voor te stellen: maar jaren geleden was het op dat vlak een schrale bedoening. Het feest De Gin Gin - eerst bij De NWE Vorst, later bij Club Smederij - zat in de voorhoede van de 'nachtelijke renaissance'

Vreemde eend

Volledig scherm
De Gin Gin begon in De NWE Vorst. © Marco Maas

Het feestje ontstond omdat Jeroen Opstelten (alias Ben Penn) zelf iets miste. ,,Er moest iets in de stad gebeuren, dat idee hadden meer mensen op verschillende vlakken.  Ook Draaimolen is rond die periode begonnen. Voor die tijd werden er ook wel feestjes gegeven, maar die kwamen niet echt van de grond."

Van meet af aan was De Gin Gin een vreemde eend in de bijt. Met muziekstijlen die bijna nergens anders te horen waren. Zwarte jazz, rock 'n roll en soul. Gaandeweg ging het meer de breedte in: zo kwam hiphop en afro erbij. 

Het feest begon, door zijn aparte stijl, klein. ,,Eén van de mooiste momenten was het derde feestje in de Smederij. Opeens keilange rijen voor deur, de club had toen nog echt het underground-gevoel. Die charme paste heel goed bij het concept."

Einde

Quote

Stoppen is ook doorgaan. En dat klopt. Er zijn zoveel dingen die ik wil en ga doen

Jeroen Opstelten

Na zes jaar stopt Opstelten ermee, de schwung is eruit. ,,Voor mij persoonlijk. Het is hard werken en knokken om je feest vol te krijgen met dit concept. Het is anders als je een commerciëler feest geeft. Ik kreeg ook heibel met Club Smederij en ben daar weggegaan, ook als programmeur. Dat heeft ook wel een hap uit de motivatie genomen."

Het afgelopen jaar leidde het feest een zwervend bestaan, daardoor werd De Gin Gin door het publiek moeilijker gevonden. ,,Ik ben trots op het zesjarig bestaan, maar de liefde is er een beetje uit. Een vriend zei: 'Jeroen, stoppen is ook doorgaan'. En dat klopt. Er zijn zoveel dingen die ik wil en ga doen." 

Duizendpoot

Er staat dan ook nogal wat op de planning. Hij geeft zelf muziek uit, wil zich daar op richten. De tweede ep verschijnt binnenkort, dan volgen een mini-album en weer een ep. Hij ontwikkelt een paar nieuwe concepten voor café Studio, waar 'ie een progressiever geluid neerzet met feestjes als Seksueel Relevant en Ball. En Opstelten pitcht weer een idee bij de VPRO voor een programma (eerder maakte hij filmpjes voor Villa Achterwerk). 

,,Met de Schouwburg ben ik in gesprek om een paar keer per jaar onderin de studiozaal een avond te organiseren. Live elektronische muziek en dat het dan overgaat in een clubavond. Dat zaaltje onderin is geweldig." Hij heeft ook het idee om tot laat ambient te draaien en dat mensen dan daar in de zaal blijven slapen. ,,En dan 's ochtend een ontbijtje." 

Overigens gaat De Gin Gin niet als een nachtkaars uit. ,,Er komt nog een allerlaatste editie. Maar waar en wanneer, dat weet ik nog niet." Hij wil in ieder geval het trouwe publiek bedanken: ,,En alle planten die door het publiek zijn gesleurd."