Volledig scherm
De eerste vaart van De Ferry, het pontje ligt inmiddels weer aan de ketting. © Jan van Eijndhoven

Net geopend, weer aan de ketting: De Ferry ligt stil

Do 27 juni: Het pontje van de Piushaven werd dinsdagavond geopend, maar ligt alweer stil. De vaargeul slibt dicht, die moet met damwanden worden verstevigd. De gemeente verwacht dat het pontje volgende week zaterdag weer kan varen. 

Gefronste wenkbrauwen aan de Piushaven. ‘Kom ik hier met de kinderen, ligt het pontje aan de ketting’, merkt een vader op. Ook in de buurt zijn er vraagtekens over de communicatie. Het pontje was toch op dinsdagavond door wethouder Berend de Vries geopend? 

Quote

Dat er zand in sijpelt, is vrij uitzonder­lijk

Woordvoerder gemeente

,,Vlak voor de opening werd geconstateerd dat er zand in de vaargeul van het pontje sijpelt”, vertelt een woordvoerder van de gemeente. ,,Daarom verliepen de eerste overtochten stroef. We hebben ervoor gekozen om de opening door te laten gaan. En om dan nu, met de inzichten van de werkzaamheden en overtochten, de puntjes op de i te zetten.”

De geul strekt van het ene naar het andere aanlegpunt en is nodig voor de ketting van het handbediende pontje. Door het voorbijgaan van boten komt er zand in de vaargeul van De Ferry terecht. ,,Er is door specialisten naar gekeken. Dat er zand in sijpelt, is vrij uitzonderlijk”, aldus de woorvoerder. 

Deining

Ach ja. De gemeente en maritieme ondernemingen: een gelukkig huwelijk is het vooralsnog niet echt. De Piushaven bloeide prachtig op, maar de twee gemeentelijke vaartuigen - Love Boat en het pontje De Ferry - zorgen voor deining. De Love Boat lag er een tijd als ‘op hol geslagen discoboot bij’ en is voor sommige omwonenden nog steeds een doorn in het oog. 

Het pontje leverde ook hoofdpijn op, het zou er eigenlijk begin 2018 al liggen. Eerst was de gemeente van plan om het pontje in het verlengde van de Twentestraat neer te leggen. Maar met die locatie werd geschipperd, waarna er onvrede ontstond in de buurt. ‘Een miscommunicatie’, aldus de gemeente. Wethouder Berend de Vries besloot het hele proces opnieuw besloot te doen. Daarom ligt het pontje nu in het verlengde van de Veluwestraat. Vooralsnog even stil dus. 

Op zaterdag 6 juli moet het pontje varen, luidt de verwachting.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.