Volledig scherm
Elly de Charro in BijZestig. © Jan van Eijndhoven

Nieuwkomer Willem II-straat: de verbluffende schoonheid van BijZestig

Di 16 jan: Vanaf de Willem II-straat is het bijna niet te zien, maar achter de gevel van nummer 60 stoomt een prachtige nieuwkomer zich klaar voor de opening. BijZestig heet de veelomvattende zaak. Je kunt er eten, koffiedrinken, winkelen en er komt straks een bed en breakfast. 

door Bas Vermeer

Het is 'gewoon' een rijtjeshuis aan de Willem II-straat - sowieso al geen doorsnee - maar de echt verbluffende schoonheid is achter de voordeur te vinden. Sinds juli werd de begane grond klaargestoomd voor de komst van BijZestig.

Voorouders

BijZestig ontleent de naam aan het huisnummer en is een allegaartje van concepten, vertelt Elly de Charro. Mensen kunnen er binnenstappen voor een kopje koffie, ontbijtje of lunch. De spullen die er staan - van krukken, beelden tot keramiekkunst - zijn te koop. Er is een vergaderruimte en later dit jaar wordt er nog een bed en breakfast aan toegevoegd. 

De hoofdrolspeler in dit alles is het huis zelf. Het telt slechts twee ramen aan de voorkant, daarachter ligt een indrukwekkende pijpenla. Stijlvol ingericht zonder oubollig te zijn. 

In de haard dansen vlammen, er is de geur van versgebakken appeltaart, in een hoek staat een ridderharnas stram in de houding. Grappig detail: het pand werd door de overgrootouders van haar partner gebouwd en is daarna altijd in de familie gebleven.

Verliefd

,,We zijn verliefd op dit huis", vertelt De Charro. ,,En dat willen we delen. Niets is verplicht, al drink je hier een gratis glaasje water, iedereen is welkom." Nu twee van de vier kinderen het huis uit zijn, hebben ze de mogelijkheid om meer met de woning te doen. ,,Om beweging in het huis te houden. Ik vind het altijd geweldig om etentjes voor mensen te organiseren. Het leven draait om mensen, om vrienden." 

Ze bakt zelf appeltaart, gaat in het huis ook typische familiegerechten serveren. Paté met meloenzuur of 'rosduvel' op brood. ,,Rosbief met duvelsaus, daar zit ei, peterselie en ui in." Ze lacht. ,,En meer kan ik er niet over prijsgeven." Er staan worstenbroodjes van straatgenoot Lejeune op, maar ook salades (bietencarpaccio bijvoorbeeld) en smoothies.

Deze zomer gaat ook de bed en breakfast open. Vrijdag is BijZestig voor het eerst open. Vanaf dan iedere woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 8 tot 17 uur. 

Volledig scherm
Elly de Charro te BijZestig. © Jan van Eijndhoven
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement