Volledig scherm
Station Tilburg, tijd voor een directe verbinding Utrecht. © cedezed

‘NS, mag de tijdelijke intercity van Tilburg naar Utrecht als-je-blieft blijven?’

Do 9 mei: Werkzaamheden aan het spoor? Tilburgers zijn er waarschijnlijk nog nooit zo dol op geweest als nu. De tijdelijke intercity naar Utrecht bevalt uitermate. Of zoals Jan Kinds het verwoordt: ,,We horen er eindelijk bij mensen! We zijn een rechtstreekse verbinding vanuit Utrecht! Woohoo!” 

Er wordt aan het spoor gewerkt, als lapmiddel rijdt er deze week een intercity tussen Tilburg en Utrecht. En dat valt erg in de smaak.  

,,Het zijn tijdelijke werkzaamheden, maar dit moet natuurlijk permanent worden”, zegt hoogleraar Ton Wilthagen. ,,In 42 minuten rechtstreeks van Tilburg naar Utrecht, in 78 min naar Schiphol. Je hoeft niet over te stappen, het is sneller én een stabielere verbinding. Dat de zesde stad van Nederland geen rechtstreekse verbinding naar Utrecht heeft, kan natuurlijk eigenlijk niet. Vice versa is het ook goed, Tilburg is het bezoeken waard.”

Reiziger Niek Vermeer valt het ook op hoeveel mensen op het station blij zijn met die directe verbinding. ,,Zou tof zijn als de NS in gaat zien dat een directe verbinding tussen Tilburg en de Randstad geen overbodige luxe meer is.”

Goed idee?

Vooral Twitter staat bol van de oproepen: of de verbinding ‘as-je-blieft’ mag blijven. Angela van der Kloof roept Tilburgers op om ‘massaal aan de NS te laten weten hoe fijn het is’. En de NS reageert zelf ook: ‘Wellicht een goed idee voor de toekomst! We krijgen hier veel positieve reacties op.’

Dat is makkelijk te zeggen op social media natuurlijk, maar denken ze er bij de NS ook echt over na? We werpen even een balletje op bij de afdeling woordvoering. 

,,We kunnen dit nu doen omdat er minder treinen rijden”, laat een woordvoerder van de NS weten. ,,Als je dit permanent maakt, moet je gaten slaan in het huidige aanbod. Bijvoorbeeld minder treinen naar Eindhoven of naar de universiteit.” Dat is, helaas, nog niet aan de orde. 

Edoch: de directe treinverbinding is een serieuze optie, vervolgt de woordvoerder, al ligt die beslissing nog ver in de toekomst. ,,Dat heeft onder meer te maken met de capaciteit van de perrons.” Het ontwerp voor perron 4 ligt al klaar, maar wordt waarschijnlijk pas medio 2023 in gebruik genomen. 

Voorlopig moeten we het met werkzaamheden doen dus. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.