Volledig scherm
De Piushaven in Tilburg. © Topti's

Onderzoekers: slib Piushaven is vervuild, maar niet gevaarlijk

Di 26 nov: Het vervuilde slib van de Piushaven - op sommige plaatsen is de laag zelfs 1,3 meter dik - is niet gevaarlijk voor zwemmers. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de GGD.

Quote

De vervuiling is gelijk gebleven, maar vormt geen risico voor zwemmers

GGD

Dat er slib in de Piushaven vervuild is, weet de gemeente al sinds een onderzoek uit 2008. Het is de ‘erfenis’ uit de tijd dat de Piushaven nog een industriehaven was. Vorig jaar werd een nieuw onderzoek uitgevoerd, onder meer omdat de normen (hoeveel verontreiniging er mag zitten) zijn veranderd.

De vervuiling is gelijk gebleven, maar vormt geen risico voor zwemmers. Dat concludeert de GGD nu op basis van de resultaten van het nieuwe onderzoek. In totaal werden er 87 boringen gedaan en 25 monsters onderzocht. 

Zware metalen

De dikte van de sliblaag varieert van 15 centimeter tot 1 meter. In het oostelijke deel van de haven is de sliblaag plaatselijk zelfs 1,3 meter dik. De hoeveelheid slib wordt geschat op 20.000 kubieke meter en is onder meer verontreinigd met zware metalen, PAK, PCB en minerale olie. De havenkom is minder verontreinigd dan het deel dichter bij het Wilhelminakanaal. De vaste bodem onder de sliblaag blijkt niet verontreinigd te zijn.

Omdat de sliblaag geen gevaar voor de volksgezondheid vormt, wordt geadviseerd om de laag te laten liggen. De gemeente noemde vorig jaar al het uitbaggeren van de hele haven als optie. De kosten daarvan werden op maximaal 1,5 miljoen euro geschat. 

Nog wel baggeren

Omdat de diepte van de haven door de aanwezige sliblaag niet overal voldoende meer is voor de scheepvaart moet wel een deel van de sliblaag verwijderd worden. Het gaat dan om een beperkt aantal plekken en slechts een deel van de sliblaag. Hoeveel dat gaat kosten wordt nog onderzocht. Maar het is beduidend minder dan die eerder genoemde 1,5 miljoen euro. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.