Volledig scherm
Impressie dynamische rijbaan en stippen. © Gemeente Tilburg

Op rustige momenten één rijbaan Cityring in Tilburg dicht: proef start na carnaval

Vrij 2 feb: Als het rustig is op de Cityring wordt de linkerrijbaan van de Heuvelring afgesloten. Op vijf plekken aan de Heuvelring komen na carnaval elektronische borden te staan. Het systeem meet zelf de drukte. 

door Bas Vermeer

De proef met dynamische rijstrook begint op aswoensdag en duurt tot half april, vertelt verkeerswethouder Mario Jacobs. ,,Als het rustig is op de cityring nodigt die tweede rijbaan uit om eens lekker gas te geven." 

Vorige week werd er nog een 18-jarige aangehouden die met meer dan 100 kilometer per uur over de cityring scheurde

'Flexibel'

De gemeente wil de snelheid op de Cityring verminderen en de oversteekbaarheid vergroten. ,,Dit is een flexibel systeem, het meet zelf de drukte, maar we kunnen ook handmatig een baan af laten sluiten", aldus Jacobs. 

Nooddiensten kunnen gewoon van de linkerrijbaan gebruikmaken. Wie het rode kruis negeert, wordt in het begin van de test nog vriendelijk door de politie gewaarschuwd. ,,Maar dat wordt al snel onvriendelijk." De politie kan geen boetes schrijven, een rood kruis negeren is meteen een zaak voor het Openbaar Ministerie. De officier van justitie bepaalt de hoogte van de boete. 

Witte stippen

Gelijktijdig met het nieuwe systeem worden er witte stippen op de Cityring aangebracht, tegenover de in- en uitrit van de fietsenstalling en ter hoogte van de McDonalds. Die stippen geven aan dat de situatie 'anders is dan normaal' en moeten zo de waakzaamheid bij automobilisten vergroten. ,,Dit systeem bestaat al in andere steden, daar werkt het."

Dat het tijdelijke elektronische systeem er samen met de stippen 'als een circus' uitziet, beaamt de wethouder. ,,Het gaat om de essentie. Als dit systeem werkt, kijken we daarna naar de ruimtelijk kwaliteit." Oftewel: hoe het op een mooie manier in het straatbeeld kan worden ingepast.

Na april zijn er nog twee cityring-proeven. Op de Noordhoekring wordt het wegdek optisch versmald door het aanbrengen van lijnen. Op de Schouwburgring gaat de linkerrijstrook zélfs helemaal dicht vanaf de Bisschop Zwijsenstraat tot aan het Louis Bouwmeesterplein. Alle proeven worden tussentijds geëvalueerd en eventueel bijgesteld. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement