Volledig scherm
Niet alleen vrouwen, maar ook mannen (of specifieker: vaders) merken dat er te weinig openbare toiletten zijn. Zo testte Tilburger Dion van Meel vorig jaar nog de voorzieningen in de stad. © Bas Vermeer

Openbaar toilet? Te lang zoeken in Tilburg, slechts vier gemeenten scoren slechter

Di 19 nov: Nog altijd zijn er niet genoeg openbare toiletten in Tilburg. De stad staat op de vijfde plek in de top tien van ‘minst gastvrije toiletgemeenten’. Een dubieuze eer. Alleen in Helmond, Oss, Roosendaal en Nissewaard moet men nog langer zoeken naar een openbaar toilet. 

Het gaat om een jaarlijks onderzoek van de ‘Toiletalliantie’. Dat zijn de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en 12 andere maatschappelijke organisaties die samen aandacht vragen voor het tekort aan openbare toiletten. De MLDS heeft samen met de app HogeNood onderzoek gedaan onder de 50 grootste Nederlandse gemeenten naar de meest toiletvriendelijke gemeente. 

Dit is de ranglijst

Volledig scherm
De ranglijst © Toilettenalliantie

In de ranglijst met 50 gemeenten staat Tilburg op plek nummer 46. Een lichte verbetering: een jaar eerder stond Tilburg nog op plek 48. Ter vergelijking: Den Bosch staat op nummer 22, Breda op 27 en Eindhoven op 35. Alphen aan den Rijn steeg binnen één jaar van van positie 41 naar 10. Daar besloot de gemeenteraad dat er meer openbare toiletten moesten komen. 

In Tilburg is het wachten op meer toiletten. Al jaren wordt er door de politiek over de nut en noodzaak van meer openbare toiletten gedebatteerd. Een paar jaar geleden klom het Tilburgse emancipatiecentrum Feniks in de pen. Het centrum riep de politiek op om meer openbare toiletten voor vrouwen aan te leggen.

Komen ze nog?

Quote

In de eerste helft van 2020 komt er een openbaar toilet op de Heuvel

Gemeente

Volgens een woordvoerder van de gemeente zitten die wel degelijk in de pijplijn. In de nieuwbouwplannen van Stadskantoor 2 (stadswinkel) is een openbaar toilet opgenomen. Ook moet er volgend jaar een openbaar toilet op de Heuvel komen. ,,Binnenkort wordt de exacte locatie bepaald.”

Daarnaast zijn er toiletten voorzien in de nieuwbouw van het stadhuis (stadskantoor 1), dat moet komend jaar gereed zijn. En worden gesprekken gevoerd om toiletten in de horeca en wellicht ook winkels open te stellen. In ruil daarvoor ontvangen de ondernemers een kleine vergoeding.

Overigens is het niet alleen een probleem voor vrouwen, zoals vader Dion van Meel eind vorig jaar aantoonde

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.