Volledig scherm
De dakloze en hondje Pina © Bas Vermeer

Operatie hondje Pina cadeau voor dakloze Korvelplein (en ondertussen speelt 'ie zelf voedselbank)

Woe 1 nov: Hij is jarig vandaag, de dakloze op het Korvelplein. En het beste cadeau heeft hij al gehad: achter hem ligt hondje Pina bij te komen van een operatie. Een warme kruik, van een buurtbewoner, helpt bij het herstel. 

door Bas Vermeer

Pina had een gezwel aan een tepeltje en ze is meteen gesteriliseerd. De operatie werd bijna helemaal geschonken door de Tilburgse stichting Mens Dier Nood en dierenkliniek Den Herd

Het is één van de talloze stukjes steun die de dakloze deze dagen ontvangt. 

Voedselbank

Steun die een beetje de vorm van het absurde aanneemt: er wordt zoveel gebracht - niet meer alleen door de buurt, maar ook door de stad - dat de veertiger zelf voor voedselbank speelt. 

De Tilburgse dierenvoedselbank De Blije Pootjes (prachtige naam inderdaad) kreeg al een donatie van 20 á 30 kilo hondenvoer en een flinke zak met speeltjes, de ruilwinkel op de Korvelseweg zakken met brood en fruit. Bij cafetaria Kromhout mag 'ie twee keer per dag een warme maaltijd komen eten. 

Maar ja, dat is niet nodig. Met al het brood dat alleen al op woensdagochtend wordt gebracht, kan 'ie haast een bakkerij beginnen. Iets van drie broden, bolussen, eierkoeken, speculaas stond er vanmorgen voor zijn kampementje. ,,Dat deel ik dan maar uit."

Hoe lang?

De man die pas sinds kort dakloos is, zit inmiddels zo'n twee weken onder de eik van het Korvelplein. Naar de opvang wil hij niet omdat hondje Pina niet mee mag. 

Overigens mag 'ie tot in de lengte der dagen op het pleintje zitten. ,,Hij veroorzaakt geen overlast", vertelt een woordvoerder van de gemeente desgevraagd. Er is nog geen enkele klacht binnengekomen. ,,En het pleintje kan nog als pleintje gebruikt worden. Dus hij mag daar blijven."

Goed, dat is het formele antwoord. ,,We kijken natuurlijk welke zorg geboden kan worden." Er wordt, onder meer in samenwerking met de opvang van Taverse, onderzocht of het huisvestingsproject Housing First voor dak- en thuislozen een optie is. Dan zou de man een dak boven zijn hoofd krijgen en Pina bij zich kunnen houden. ,,Al is er voor Housing First een wachtlijst." 

Traverse, die meer over de details kan vertellen, was vandaag niet bereikbaar voor commentaar.  

Nog warm

Op zich zit de Korvelpleinbewoner op dit moment - vandaag was het een warme herfstdag - nog wel prima op zijn plek. Er is heel veel aanspraak (sommige bezoekers komen zelfs uit Oisterwijk en Hilvarenbeek) en een extra parasol houdt de regen tegen. 

Al zijn de weersvooruitzichten niet rooskleurig. ,,Als het 's nachts 3 graden is, is het hier wel te doen. Maar zaterdag, tijdens die storm, was het hier echt wel 'zie de wind waait door de bomen'." 

Volledig scherm
Pina na de operatie. © Den Herd
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement