Volledig scherm
Het monumentale ketelhuis. © Jan van Eijndhoven

'Pannenkoekenrestaurant 2.0' (met grote speeltuin) trekt in ketelhuis AaBe Fabriek

Do 2 nov: De kogel is door de kerk: in het monumentale ketelhuis van de AaBe Fabriek strijkt een modern pannenkoekenrestaurant neer. Ondernemer Jaap van Ham - bekend van de cafés Polly Maggoo en Bakker aan de Korte Heuvel - neemt het ketelhuis onder zijn hoede.  

door Bas Vermeer

Een 'pannenkoekenrestaurant 2.0' noemt Van Ham het. ,,Met de succesvolle elementen van de pannenkoekenrestaurants die iedereen uit zijn jeugd wel kent, maar dan zonder het oubollige. Het wordt een mooie, moderne zaak." Naast tientallen pannenkoeken kunnen mensen er straks ook voor (bijvoorbeeld) een biefstukje of kipsaté binnenstappen. En lunchen. 

Het ketelhuis - goed voor zo'n 550 vierkante meter - wordt van top tot teen opgeknapt, er komt een vide in.  Buiten is er plaats voor een terras van 600 vierkante meter en de blikvanger: een speeltuin die bijna net zo groot als het restaurant is. 

Scheepsrecht

Driemaal lijkt scheepsrecht. Voor Van Ham haakten twee ondernemers af. Terwijl de AaBe Fabriek recent officieel werd geopend, bleef het ketelhuis jaar na jaar leeg. Eind 2016 had het Veghelse familierestaurant Wittern plannen voor het pand, maar die firma haakte om onbekende redenen af.

Mei dit jaar nam nieuwe ondernemer Sjef ten Berge het voortouw. Hij moest deze zomer - naar eigen zeggen - vanwege gezondheidsredenen afhaken. 

Met Van Ham haalt de AaBe Fabriek een doorgewinterde horecaman in huis. Hij staat sinds 2008 aan het roer van café Polly Maggoo aan de Heuvel, begin 2015 opende de ondernemer Café Bakker in de voormalige Irish Pub. Beide zaken lopen (erg) goed. 

Testpanel

Grappig genoeg is 'ie zelf totaal geen pannenkoeken-liefhebber, maar ach: met drie zoons van 3, 4 en 6 jaar oud heeft hij wel een eigen testpanel in huis. Hij is enthousiast over de locatie: ,,Ik denk dat veel Tilburgers nog niet doorhebben hoe mooi het daar is. Qua ruimte is het een stukje buitengebied in de stad."

Quote

Ik denk dat veel Tilburgers nog niet doorhebben hoe mooi het daar is

Jaap van Ham

Dan zijn er nog een paar andere troefkaarten: op 150 meter afstand van de Piushaven,  bij het Leijpark ('waar geen horeca is'), Tilburg telt weinig pannenkoekenbakkers en in de directe omgeving zijn de wijken kinderrijk. En tegenover het restaurant - waar nu nog de busremise zit - wordt een nieuwe wijk uit de grond gestampt: het Fabriekskwartier. ,,Een hele mooie ontwikkeling."

Van Ham zet er vaart achter: op vanochtend tekende 'ie het contract, 1 april wil hij het restaurant openen. ,,En nee, dat is geen grap."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement