Volledig scherm
Het Ketelhuis. © Jan van Eijndhoven

Pannenkoekfabrique Het Ketelhuis open: 'Tilburgser dan dit wordt het niet'

Do 26 apr: Na drie maanden verbouwen heeft het monumentale ketelhuis van de Aabe Fabriek zijn gedroomde invulling. Op Koningsdag begint het tweede leven onder de naam Het Ketelhuis - Pannenkoekenfabrique. ,,Tilburgser dan dit wordt het niet", zegt ondernemer Jaap van Ham. 

door Bas Vermeer

Dat laatste zegt de ondernemer terwijl 'ie naast een flinke wijnkast staat. Wie schuin naar boven kijkt, ziet dat die kast - qua lijn - doorloopt in de gigantische schoorsteen buiten. De toeschouwer kijkt door de met glas aangevulde sheddaken van de voormalige wolstoffenfabriek. Très Tilburg inderdaad.

Gemis

Volledig scherm
De speeltuin bij Het Ketelhuis. © Bas Vermeer

Net als de schoorsteen is het nieuwe ketelhuis imposant. Het terras telt 160 zitplaatsen en beslaat samen met de gloednieuwe (ouderwetse) speeltuin zo'n 500 vierkante meter. Binnen is er nog eens 300 vierkante meter. Met 114 zitplaatsen en op de eerste verdieping - achter glas - nog eens 30 plus een speelruimte voor de kinderen.

,,Toen ik zelf een borrelplek miste aan de Korte Heuvel begon ik Café Bakker en nu, omdat ik met de kinderen nergens naartoe kan, een pannenkoekenrestaurant", zegt Van Ham. De ondernemer - ook de man achter café Polly - lacht. ,,En straks, op latere leeftijd, een crematorium ..."

Kaart

In de keuken draait een carrousel die de pannenkoeken bakt. Chefkok Ricky Spijkers - naast hem werken er nog vijf koks fulltime - laat de kaart zien. De welbekende pannenkoeken staan er (natuurlijk) op, maar ook La Trappe-, Schrobbelèr-, calzone-, en saté-pannenkoeken. 

Maar de kaart behelst veel meer dan dat: van soep, tosti's, worstenbrood tot borrelhapjes en salades. Er staan negen hoofdgerechten op: onder meer asperges en varkenshaas. Spijkers: ,,Het is veel meer dan een pannenkoekenrestaurant. Als ik met mijn neefjes uit eten ben, heb ik helemaal geen zin in pannenkoeken." 

Fabriekskwartier

Quote

Je hebt in Tilburg niet echt plekken waar je als ouders relaxed kunt zitten terwijl de kinderen spelen

Jaap van Ham

Van Ham is evenmin een pannenkoekenliefhebber, maar heeft zijn zoons om hem scherp houden. Hij runt het restaurant samen met partner Mariska, ze misten vooral een plek voor het gezin. ,,Op café De Spaarbank na heb je in Tilburg niet echt plekken waar je als ouders relaxed kunt zitten terwijl de kinderen spelen." Ze zijn trots op de plek, verwachten er veel van. 

De stad telt amper pannenkoekenbakkers en in de directe omgeving zijn de wijken kinderrijk. Tegenover het restaurant - waar nu nog de busremise zit - wordt een gloednieuwe wijk uit de grond gestampt: 
het Fabriekskwartier. Ergo: een gezonde bodem voor een pannenkoekenrestaurant. 

Het Ketelhuis is elke dag behalve maandag van 10.00 tot 22.00 uur open. Vandaag (donderdagavond) wordt er proefgedraaid.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement