Volledig scherm
De esdoorn aan het Bodehof. © Bas Vermeer

Plan boomkap Bodehof schiet in verkeerde keelgat: 'Dit is een zeer gezonde esdoorn'

Do 26 apr: Een aantal Bodehof-bewoners is ontstelt over het plan van de gemeente om een imposante esdoorn op de binnenplaats te kappen. Na protest maakt de gemeente een pas op de plaats. Maar uitstel is niet per se afstel. 

door Bas Vermeer

,,Wéér een boom minder in de stad", zegt dwaalgebied-bewoonster Elze Thijssen op woensdag. Direct omwonenden hebben dan net een bewonersbrief in de bus gekregen over de aanstaande kap van een grote esdoorn op de parkeerplaats. Die gaat de volgende dag al om. Ze is, net als een aantal andere buurtbewoners, boos. ,,Er is al zo weinig groen in de stad." 

Schade

Volledig scherm
De boom brengt schade toe. © Bas Vermeer

De boom, meldt de gemeente, wordt donderdag (vandaag dus eigenlijk) gekapt. De reden? 'Omdat de wortels de bestrating opdrukken en schade veroorzaken aan de schutting en aan de tuinen'. De gemeente kan de problemen voor de omwonenden niet voor langere termijn oplossen zonder de boom te verwijderen. 

,,Ik vind het echt bizar", zegt Bodehof-bewoner Jeroen Opstelten ook op woensdag. ,,Er is al zo weinig groen in het centrum, het lijkt wel alsof ze alles aan het kappen zijn. Terwijl mensen steeds bewuster worden van wat groen voor een stad betekent. Zo'n grote boom krijg je ook niet zomaar terug." 

Alternatieven

Volledig scherm
Borden voor de kap, inmiddels weer weggehaald omdat de gemeente een pas op de plaats maakt. © Bas Vermeer

Dat vindt ook Gert Brunink. ,,We zijn de laatste tijd juist bezig om de binnenstad te vergroenen en dan wordt er toch weer een bijna 50 jaar oude zeer gezonde esdoorn geslachtofferd", zegt Brunink, bewoner van het dwaalgebied en stadsecoloog. ,,Voor ons binnenstadbewoners is het niet meer te begrijpen. Ik ben gisteren wezen kijken en zie goede alternatieven." 

Volgens Brunink zijn de alternatieven niet voldoende onderzocht. Hij stelt voor om de wortels af te steken en een damwand te plaatsen. ,,Dan groeien de wortels naar beneden. Opnieuw bestraten en het probleem is opgelost."

Bijeenkomst

Het protest valt niet op dovemansoren. Een woordvoerder van de gemeente meldt op woensdagmiddag dat de locatie niet bestraat wordt, maar dat er een nieuw boom wordt geplant. In de namiddag wordt er opnieuw gebeld: ,,Voortschrijdend inzicht, we organiseren een informatiebijeenkomst voor de bewoners. Over het hoe, wat en waarom." Of dat betekent dat de boom blijft staan? ,,Waarschijnlijk niet."

De direct omwonenden krijgen vandaag een nieuwe bewonersbrief met de uitnodiging. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement