Volledig scherm
De loopvlonder. © Jan van Eijndhoven

Pleidooi voor 'de kunst van het nietsdoen' aan de Piushaven

Ma 6 nov: ,,Genoeg is genoeg, gemeente beoefen de kunst van het nietsdoen." Die oproep doet schipper John Lahaye omdat er bijna 1300 vierkante meter aan vlonders op het wateroppervlak van de Piushaven wordt gelegd. 

door Bas Vermeer

Naast het nieuwe restaurant RAK ligt inmiddels een grote ligvlonder,  op een paar meter afstand van café Burgemeester Jansen wordt een loopvlonder aangelegd en een loopsteiger - á 540 vierkante meter - verrijst langs de Tamboerskade. De helft van die steiger drijft al op het water. 

(Verhaal loopt onder de foto door)

Volledig scherm
De loopsteiger. © Bas Vermeer

Opsmuk?

De vrees van Lahaye, iets waar hij niet alleen in staat, is dat de Piushaven te veel opsmuk krijgt. ,,De loopsteiger is drie meter breed, daardoor wordt een flink stuk van de havenarm onbruikbaar gemaakt. Met een bootje kun je hier straks bij mooi weer de kont niet meer keren. En dat terwijl de haven steeds drukker wordt." 

Het is niet alleen het verlies van wateroppervlak, maar de vlonders - die nogal hoog uit het water steken - ontnemen het zicht op de kademuren. ,,Ontzettend zonde, het zijn historische kademuren met prachtige flora. Die vlonders zijn goedbedoeld, maar het is eigenlijk goedbedoeld onbenul."

Dempen

Of het echt zo erg is? Nou, havenbewoner Lucia Kleinegris wil niet te hoog van de toren blazen - 'want de haven is heel mooi geworden' - maar ja: de vlonders vindt ze lelijk. ,,Twintig jaar geleden protesteerden we met succes tegen het plan om de haven te dempen en nu gooien we hele stukken alsnog met vlonders dicht."

Ze woont al 25 jaar aan het water, was een tijdje brugwachter. Ook Kleinegris wijst op de kademuren, die van zichzelf al mooi zijn. ,,En je kunt al zo fijn op de opgeknapte Tamboerskade wandelen, het nut ontgaat me."

Compliment

Niet dat Kleinegris en Lahaye faliekant tegen steigers en vlonders zijn. Iets verderop in de haven, richting het kanaal, werden in 2016 houten promenades gemaakt. Die zijn tijdens de zomerperiode zeer in trek bij wandelaars en mensen die aan het water zitten en liggen. ,,Die zijn prachtig."

Ook de getrapte zitvlonder naast RAK is prima in orde, klinkt het. ,,Een aanwinst voor de haven, mensen kunnen er lekker zitten en je kunt er een groot podium van maken." En het moet gezegd worden: ondanks dat ze de vlonders 'lelijk' vinden, zijn ze van duurzaam materiaal gemaakt. 

Goed, nog een laatste bonus dan: de loopsteiger naast de Tamboerskade drijft. Maar het is een compliment met een dubbele bodem. Lahaye: ,,Het is niet zo moeilijk om de steiger uit de haven te laten drijven."

De gemeente? Die laat in een reactie weten dat het ontwerp in nauwe samenspraak met het Planteam Openbare Ruimte tot stand is gekomen. In dat team zijn naast bewoners en ondernemers ook de schippers vertegenwoordigd.

Volledig scherm
Ontwerp voor de vlonders (lichtbruin). © Gemeente Tilburg
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement