Puzzelen in de Tilburgs horecawereld: wie kan waar extra terras kwijt? ‘We mogen weer gas geven’

Vrij 8 mei: In de Tilburgse horecawereld is het grote puzzelen begonnen. Er wordt meer ruimte in de stad gezocht om mensen vanaf 1 juni te kunnen laten borrelen.

Aan de Korte Heuvel kunnen ze in ieder geval niet wachten.
Volledig scherm
Aan de Korte Heuvel kunnen ze in ieder geval niet wachten. © Patrick Post

Een werkgroep houdt allerlei plekken tegen het licht. ,,We stappen er met heel veel energie in”, zegt Alex Schneiders, horecaman van de Stadhuisstraat (café Boekanier en Van Horen Zeggen). 

Hij zit in de projectwerkgroep waarin de horeca en gemeente samenwerken om meer terrasruimte te creëren. ,,We bekijken hoe we de Heuvel, Oude Markt, Pieter Vreedeplein, Korte Heuvel, Piusplein en de Stadhuisstraat beter kunnen indelen.”

Er wordt eerst gekeken naar de bekende horecalocaties, maar in een later stadium ook naar andere mogelijkheden zoals het Koningsplein en andere delen in de stad. Dat wordt nog best een pittige opgave, aldus Schneiders. ,,Want het wordt natuurlijk allemaal ingericht volgens de protocollen, er moeten calamiteitenroutes zijn én het moet juridisch kloppen."

Vragen

,,We bekijken hoe we de Heuvel, Oude Markt, Pieter Vreedeplein, Korte Heuvel, Piusplein en de Stadhuisstraat beter kunnen indelen.”
Volledig scherm
,,We bekijken hoe we de Heuvel, Oude Markt, Pieter Vreedeplein, Korte Heuvel, Piusplein en de Stadhuisstraat beter kunnen indelen.” © BeeldWerkt

Ondertussen zijn er tweehonderd vragen vanuit de achterban ('telt mijn personeel ook mee als er maar dertig man in de zaak mag zijn?') en bijna iedere horecazaak is anders. De een heeft de ruimte om het terras zelf flink uit te breiden, de ander heeft niet eens een terras.

De horecaondernemers staan - het zal niemand verrassen - te popelen. ,,We mogen weer gas geven, ik sta er megapositief in", zegt horecaondernemer Jaap van Ham. ,,Bij Het Ketelhuis kunnen we redelijk makkelijk van start, daar kan het terras veel groter worden gemaakt. Het helpt dat gezinnen samen aan tafel mogen.”

Bij de Doloris Rooftopbar worden de tafels uit elkaar gezet, maar zal er wel een 'lift-protocol' moeten komen, zegt Van Ham. De liften zijn de enige publiekstoegang van de zaak. Bij café Bakker hopen ze een extra stukje van de Korte Heuvel te kunnen meepakken en is er een binnentuin. ,,En bij Polly Maggoo gaan we iets heel vets doen, maar daar kan ik nog niets over vertellen."

Quote

Bij Polly Maggoo gaan we iets heel vets doen, maar daar kan ik nog niets over vertellen

Jaap van Ham

Tekentafel

Quote

Maar het zou superfijn als we een metertje extra kunnen meepikken op de stoep

Willem-Jan Goosen

Veel horecamensen zitten of gaan nog aan de tekentafel. ,,We hebben eerst een borrel gepakt nadat we hoorden dat we weer open mogen", lacht Hilke Peters van Bargús. De horecazaak aan het Radiopleintje heeft slechts een handvol zitplekken buiten. ,,Na het weekend gaan we er eens voor zitten, dan is er ook meer vanuit de gemeente bekend.”

Zo verwacht de werkgroep 'Geef horeca meer de ruimte' uiterlijk dinsdag meer te kunnen vertellen aan ondernemers.

Sommige ondernemers hebben geluk, zoals Willem-Jan Goosen van Bistro St. Sjaak. ,,Onze buurman (vroeger The Talk) heeft het terras nog niet nodig, dus dat kunnen wij gebruiken. Maar het zou superfijn als we een metertje extra kunnen meepikken op de stoep. Dan kun je misschien net een extra rij tafels kwijt."

Het is alleen de vraag of mensen straks hun favoriete horecazaken nog herkennen

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.