Volledig scherm
De ‘tent’ is rond het geraamte van de hal gespannen en is luchtdicht. Zo kan er tijdens de schoonmaak niks ontsnappen. © Jan van Eijndhoven

‘Reusachtige, witte partytent’, maar geen feestje: schoonmaak chroom-6

Za 21 nov: Even twee keer met de ogen knipperen in de Spoorzone, daar lijkt een gigantische witte partytent te staan. Ietsje kleiner dan de LocHal, maar niet veel. De ‘tent’ is nodig voor de schoonmaak van de spanten van Hal 70. Geen feestelijke reden dus: er zit chroom-6 op. 

De ‘tent’ is rond het geraamte van de hal gespannen en luchtdicht. Zo kan er tijdens de schoonmaak niks ontsnappen. Dat gaat eigenlijk zoals recent ook het Tilburgse stationsdak werd schoongemaakt. 

Daar was chroom-6 aangetroffen in de grondlaag die op het staal was aangebracht. Dakdeel na dakdeel werd in een ‘tentje’ gestopt en schoongemaakt. 

Meerdere gebouwen

Volledig scherm
De spanten van Hal 70 voor de ‘tent’ er omheen kwam te staan. © Jan van Eijndhoven

Chroom-6 is een goedje dat veel werd gebruikt tussen de jaren 60 en 80 en in stofvorm kankerverwekkend is. In Tilburg werden tijdens het opschuren van treinstellen achthonderd mensen er aan blootgesteld: de chroom-6 affaire.

Op veel plekken in de Spoorzone is spul het terug te vinden. Begin dit jaar werd bekendgemaakt dat ook bij de LocHal en acht andere gebouwen in het gebied chroom-6 zit. Zolang er niet aan de verflagen wordt gezeten is er geen risico voor de volksgezondheid, liet de gemeente weten.

Vijf lagen hoog

Terug naar de spanten: die zijn van Hal 70. De spanten vormen straks het hart van het nieuw te bouwen MindLabs. Voor MindLabs verrijst, grenzend aan de binnentuin van de Boemel en RAW, ook transparant vormgegeven nieuwbouw van vijf lagen hoog.

Volledig scherm
De voorgevel van Mindlabs in Tilburg. © Alex Van Lanen

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.