Spoedcursus carnaval voor buitenlandse studenten: 'Polonaise? Huh, wat is dat?'

Woe 7 feb: Yes, dat is de polonaise. En dat noemen we dus een dans in Nederland. En nee, het is niet elegant als de tango of wals, maar met carnaval...

Ga er maar aan staan: aan 150 buitenlandse studenten uitleggen hoe je carnaval viert in Kruikenstad. En waarom Tilburg voor een paar dagen een andere naam heeft ('Ja, er werd echt in kruiken geplast').

Spoedcursus

Tijdens een spoedcursus 'How to Carnival' werd dat gisteravond geprobeerd in café Esplanade op de campus van de Tilburgse uni. Dansdocent Eefje Mommers gaf uitleg over verkleden, schminken en zingen.

Student Gurhan uit Turkije, twee weken in Nederland, kende carnaval nog niet. ,,Een groot feest, sociale rollen zijn omgekeerd en mensen stoppen met hun dagelijkse leven", geeft 'ie een samenvatting. Hij lacht: ,,Of dat hoor ik."

Jane uit Zuid-Korea vat haar verwachtingen bondig samen: drinken en dansen met een kostuum aan. Ze viert een dag carnaval in Tilburg en gaat dan door voor het carnaval in Italië.

Hossen

De twee hebben geen flauw idee wat een polonaise is - 'Is dat iets in Italië?' - maar Mommers zet ze even later aan het werk. En dat blijkt lang niet makkelijk: eerst een 'basic tutorial' hossen, dan pas een 'basic tutorial' polonaise en dan de polonaise onder bruggetjes van armen door met een pilsje in één hand.

Twee Chinese meisje - ze zijn niet verkleed - kijken meewarig vanaf een statafeltje toe. Tsja, hoe leg je dit in godsnaam thuis uit?

Volledig scherm
Spoedcursus carnaval voor buitenlandse studenten. © Joris Buijs/BeeldWerkt
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement