Volledig scherm
Het stadsstrand-gevoel moet dit jaar in pop-up vorm naar de Spoorzone komen. In 2020 moet Tilburg weer een echt strand tellen. © BeeldWerkt

Stadsstrand wil deze zomer met pop-up naar de Spoorzone, maar daar is (nu) nog geen plek

Di 2 apr: Een foodtruck, strandzand, klapstoeltjes en dan onder de palmbomen Corona‘s drinken. Beachy, een stadsstrand-voorproefje, wil deze zomer twee maanden neerstrijken in de Spoorzone. Vooruitlopend op de terugkeer van het stadsstrand in 2020. Maar in de Spoorzone lijkt er (vooralsnog) geen plaats voor een ‘pop-up Beachy’. 

,,De evenementenvergunningen in de Spoorzone zijn op”, vertelt Beachy-ondernemer Tim Frenken. ,,Een andere optie was een standplaatsvergunning, maar die worden in de binnenstad niet meer uitgegeven. Bijkomend probleem is dat we dan geen alcohol mogen schenken.”

Voorproefje

Volledig scherm
De opzet van Beachy, hier schuin tegenover de Koepelhal afgebeeld, is kleinschalig. Een foodtruck, wat strandzand en zitplekken. © Beachy

Frenken wil het klein houden. De foodtruck staat op strandzand. Er komen enkele bartafeltjes, ligbedden en palmbomen bij. De plek, schat hij, telt zo'n veertig vierkante meter. Geen evenementen of versterkt geluid. ,,Denk aan de opzet van Stoom013 of de plek van Vittorio (aan de Piushaven - red).” 

Beachy moet qua ‘ongedwongen gevoel’ alvast een voorproefje zijn op een echt stadsstrand, zoals Tilburg dat drie jaar geleden had. In 2020 heeft de stad weer zo'n strand, luidt het plan van Frenken. ,,Momenteel is nog niets helemaal zeker, maar we voeren erg positieve gesprekken met de gemeente en SDK Vastgoed over het stadsstrand.” Om welke locatie het gaat? Hij lacht: ,,Dat houden we nog even geheim.”

‘Charmant initiatief, maar....’

In de tussentijd richt Frenken zich op het Beachy-voorproefje, maar of dat er komt is nog de vraag. De gemeente ziet niet echt ruimte in de Spoorzone. Het dilemma werd tijdens het politieke vragenhalfuurtje aangekaart door Bas Verberk (D66). Die wilde van wethouder Erik de Ridder weten of er tóch een mogelijkheid is. ,,Het stadsstrand bracht een bepaalde ontspanning naar de stad. Dat gevoel is er nu niet meer”, aldus Verberk.

Volgens De Ridder vindt het college de pop-up van Beachy een charmant initiatief. ,,Maar het is ingewikkeld om initiatieven die op poppen te plaatsen in de zich steeds verder ontwikkelende Spoorzone. We zijn best bereid om voor de staplaats een uitzondering te maken, maar daar is de verkoop van alcohol niet bij toegestaan. Daar zou je dan ook een uitzondering voor moeten maken. En dan ga je uitzonderingen stapelen, dat riekt sterk naar willekeur én dat zet de deur wagenwijd open voor allerlei initiatieven. Initiatieven die je daar misschien niet wil hebben.” 

Quote

Het stads­strand bracht een bepaalde ontspan­ning naar de stad. Dat gevoel is er nu niet meer

Bas Verberk (D66)

Volgens De Ridder zit de deur niet dicht, de gesprekken gaan door. Ook Frenken geeft de moed nog niet op. 

  1. Verdachten gewelddadige woningoverval Zaltbommel hangt zes jaar cel boven het hoofd
    PREMIUM

    Verdachten gewelddadi­ge woningover­val Zaltbommel hangt zes jaar cel boven het hoofd

    ARNHEM - Het Openbaar Ministerie eist zes jaar cel voor alle vier verdachten van een gewelddadige overval op een woning aan de Thorbeckestraat in Zaltbommel. Zo bleek woensdag in de rechtbank in Arnhem. Ook bij die zitting bleef de identiteit van een mogelijke vijfde betrokkene, de mysterieuze ‘regelaar’, onbekend. Wel werd duidelijk dat de overval in de nacht van 1 op 2 december nauwkeurig is voorbereid en gepaard ging met grof geweld.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.