Volledig scherm
De torenkamer. © Jan van Eijndhoven

Stadsgezicht Cribs: Prachtig uitzicht vanuit het torentje

Vrij 10 nov: In Stadsgezicht Cribs belichten we de bijzondere onderkomens in de binnenstad. Van armetierige studentenkotten en hippie-woonboten tot aan luxueuze stulpjes waar kaviaar uit gouden kranen klatert. Vandaag: de torenkamer aan de Oude Markt. 

door Stan Schrijen

Winkelend publiek, wandelende stelletjes en laveloze stappers in Tilburg opgelet. Of je nu een stukje snot uit je neusgat peutert, je partner een vette pakkerd geeft of je maag- of blaasinhoud op de klinkers leegt: Vincent de Vries heeft het allemaal in de smiezen. Vanuit zijn torenkamer heeft hij een fantastisch uitzicht op de Heuvelstraat, Oude Markt en het Radiopleintje in Tilburg.

Niet dat de student Bouwkunde er een sport van maakt om voorbijgangers in de gaten te houden, maar wanneer hij een blik naar buiten werpt komt er ettelijke meters onder hem een keur aan mensen voorbij. ,,Ik zit vaak in de toren te eten of een wijntje te drinken, dus ik zie iedereen lopen. Leuk om te zien, al die verschillende en soms rare types."

(Verhaal loopt onder de foto door)

Volledig scherm
Vincent in de torenkamer. © Jan van Eijndhoven

Het uitzicht heeft ook een praktisch voordeel. ,,Ik kijk uit op het terras van Happy Italy. Als ik daar wil gaan eten, kijk ik eerst of er een rij staat." Ook andersom, vanuit beneden bekeken, valt het torentje op. ,,Ik zie weleens mensen met camera en statief. Die richten dan precies op de toren. Blijkbaar zijn er veel mensen die het mooi of interessant vinden."

Barkrukken

Het zijn geen verwonderlijke acties. In de torenspits plaatste De Vries een lamp die continu van kleur wisselt. ,,Dat valt op. Als ik hier 's avonds zit en het torentje is verlicht, zijn er veel mensen die omhoog kijken." Een vorige bewoner maakte een plank in het torentje om het als bureau te gebruiken. De Vries kocht er twee krukken bij en heeft op die manier nu zijn eigen bar. ,,Als ik alleen ben en het is mooi weer, haal ik de plank weg en zit ik in het kozijn."

Ruim een jaar geleden kwam De Vries vanuit Bergen op Zoom naar Tilburg, om te studeren. ,,Dit was eerst een meidenhuis. Ik heb gereageerd met de vraag of ze het leuk zouden vinden als er ook een jongen zou komen wonen. Ik vond het meteen een supergave plek." Hij betrok eerst een andere kamer in huis, tot er een bewoonster vertrok en De Vries een plekje opschoof. Nu betaalt hij 325 euro huur per maand, inclusief vijf vrouwelijke huisgenoten.

Het huis staat midden in de stad en daar horen wat praktische ongemakken bij. ,,Er is veel geluid van de kroegen en terrassen, maar omdat ik vast slaap heb ik daar niet veel last van. Ik word 's nachts wel een aantal keer wakker en dat gebeurt me bij mijn ouders nooit. De bezemwagen die op zaterdagochtend heel vroeg door de straat rijdt is wel vervelend. Die mogen ze van mij wel wat later laten rijden."

(Verhaal loopt onder de foto door)

Volledig scherm
Uitzicht torenkamer © Jan van Eijndhoven

Truus

Binnen heeft De Vries zijn eigen bezemwagen. ,,Dit is Truus de stofzuiger", zo stelt hij zijn favoriete apparaat voor. ,,Die gaat elke dag om half elf rijden. Ik ben zelf te lui om te stofzuigen en het apparaat in huis was bagger. Mijn moeder verklaarde me wel voor gek", lacht De Vries.

Het is niet zijn enige huisdier, want er is ook nog Hugo de krokodil. ,,Drie maanden geleden had ik voor een feestje strandballen, ballonnen en ook een opblaaskrokodil aan het dak gehangen. Die is er nu nog steeds. Iedereen wil hem altijd meenemen als we de stad ingaan, maar nu moet hij ook blijven hangen."

Dat is wat er allemaal gebeurt boven de Bagels & Beans, de broodjeszaak die enkele jaren geleden de plaats van kledingzaak Hans van Hout innam. ,,Zijn vrouw is nog steeds eigenaar van het pand en zijn kleindochter woont hier ook", vertelt De Vries, die zelf voorlopig ook nog goed op zijn plek zit. ,,Vaak besef ik niet meer hoe cool deze kamer is. Tot er vrienden of vriendinnen langskomen die zeggen: 'wow, wat woon je mooi'."

Volledig scherm
De torenkamer © Jan van Eijndhoven