Volledig scherm
Michiel Corten bij zijn graf van zijn overgrootvader © Joris Buijs/BeeldWerkt

Stadsportret: Hoe Michiel Corten zijn rood-wit-blauwe genen ontdekte (en supporter werd)

Do 8 feb: Hij weet het pas sinds kort, maar het rood-wit-blauw zit heel diep in de genen van Michiel Corten. Logisch toch, dat hij nu een seizoenkaart van Willem II heeft.

Het is een familiegrapje, dat ze steevast maken als het even niet lekker gaat met de voetballers van Willem II: 'Pa van Beurden zou zich omdraaien in zijn graf'.

Michiel Corten vertelt het met een lach, staande bij het graf van Pa van Beurden op de begraafplaats aan de Bredaseweg. Pa - ook bekend als Henri of Harry - was ooit een grote naam bij Willem II. Lange tijd was het 'een weetje' voor Michiel Corten. ,,Ik deed er verder niets mee." De speurtocht naar zijn familieverleden plaatst het in een nieuw perspectief.

Jeugd

Quote

Wat Pa van Beurden voor Willem II deed, grenst aan het
wonder­baar­lijke

Jubileumboek Willem II

Eerst even terug naar zijn jeugd, die hij in Limburg doorbracht. ,,Als kind keek ik met mijn oma vaak voetbal op televisie. Ik dacht dat wij, logischerwijs, voor MVV waren. De club uit Maastricht, waar mijn oma woonde. Maar mijn oma zei altijd: én we zijn voor VVV én we zijn voor Willem II."

Dat van VVV kon ie nog wel begrijpen. Die club komt uit Venlo, eveneens Limburg. ,,En mijn moeder is er geboren." Maar Willem II? ,,Daar kwam ik pas achter toen ik op mijn negentiende in Tilburg ging studeren. Mijn moeder vertelde dat mijn oma daar geboren was, in de Tuinstraat. Zoek het maar eens op, zei ze."

Tja, student. Dan heb je andere zaken aan je hoofd. Maar de leeftijd doet wat met de mens. Met het verstrijken der jaren - 'ik ben nu 42' - besloot hij het inderdaad maar eens uit te pluizen.

Oma Truus (Gertrude) was de dochter van boekhouder Pa van Beurden, zoon van Adriaan van Beurden. Dat was weer de 'hoffotograaf' uit de - hoe toepasselijk - Willem II-straat.

Vaderlijke zorgen

Volledig scherm
Gertrude (oma Truus) van Beurden in carnavalsoutfit tijdens een bal van voetbalclub Willem II. © Privécollectie Corten

Het jubileumboek Willem II, veertig jaar wijdt een hoofdstuk aan Pa. Het artikel maakt tevens duidelijk hoe de clubsecretaris - lid van 1905 tot aan zijn plotselinge overlijden in 1930 - aan zijn erenaam kwam: vanwege zijn vaderlijke zorgen voor Willem II en haar leden. Corten: ,,Ik heb ergens gelezen dat Pa sterk heeft bijgedragen aan de professionaliteit van de voetbalclub."

Citaat uit het jubileumboek: 'Wat Pa van Beurden zijn latere gehele leven voor Willem II gedaan heeft grenst aan het wonderbaarlijke......zijn gehele huishouden, vrouw, dochters en zoons in latere tijd waren geheel in dienst der vereniging'.

Corten pakt er een oude foto van zijn oma bij. Ze draagt een rood-wit-blauwe sjerp waarop 'mascotte' staat. ,,Waarschijnlijk was het haar carnavalsoutfit voor een bal bij Willem II. Ze was 18 of 19 jaar en zal in die tijd veel op de club hebben rondgehangen." 

Daar ontmoette ze Frans Priem, onder meer de pers- en propagandaman van de club. Een goed Willem II-er, lezen we in het clubblad De Willem-er van 20 januari 1932: 'Frans is niet een diergenen, die praten over clubgeest, clubliefde en clubsolidariteit en die bij het eerste windvlaagje hun clubkleuren in den modder laten vallen'.

'Willem II-kind'

Quote

De liefde tussen mijn opa en oma maakt mij eigenlijk een Willem II-kind

Michiel Corten

Kijk, dat zijn mooie woorden. En, concludeert Corten met enig gevoel voor historisch besef: ,,De liefde tussen mijn opa en oma maakt mij eigenlijk een Willem II-kind."

Hij, grafisch ontwerper, woont inmiddels 23 jaar in de stad en wil er niet meer weg. Aangestoken door zijn verleden en het enthousiasme van huisgenoot Stijn Horsten - fanatiek Willem II-supporter - ging hij twee jaar geleden voor het eerst naar een wedstrijd van Willem II.

Dit jaar heeft hij een seizoenkaart. Op de KingSide, waar hij samen met zijn vrienden tussen de fanatieke aanhang staat. ,,Dan kijk ik om me heen en denk aan mijn oma en overgrootvader. Ik ben een supporter met terugwerkende kracht."

Naschrift: Zijn blik is op de uitgang van begraafplaats Heike aan de Bredaseweg gericht. Zijn mond lijkt zich op te maken voor een glimlachje. Wie er oude foto’s bij haalt ziet het: dit is Henri van Beurden (14-2-1874 / 14-10- 1930), ‘de onvergetelyken secretaris. T.V.V. Willem II’, staat op het graf. De plaquette is groen uitgeslagen door de tand des tijds. Parochie De Goede Herder wees het graf aan als een monument dat behouden dient te worden. Ook Christine Teulings, de vrouw van Henri van Beurden, ligt er begraven.

Volledig scherm
Het graf van Pa van Beurden. © Brabants Dagblad
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement