Als iedereen zoals Tilburger Jules Pelhan in het leven stond, was de wereld een veel mooiere plek, klinkt het in zijn omgeving. ,,Jules biedt perspectieven waar instanties tekort schieten”, zegt een vriend.
Volledig scherm
PREMIUM
Als iedereen zoals Tilburger Jules Pelhan in het leven stond, was de wereld een veel mooiere plek, klinkt het in zijn omgeving. ,,Jules biedt perspectieven waar instanties tekort schieten”, zegt een vriend. © © Jan van Eijndhoven

Stadsportret: Koken met huilende bajesklanten, hoe een Surinaamse Tilburger de wereld voor zich wint

Zo 8 mrt: Een geharde crimineel hangt huilend aan de arm van Tilburger Jules Pelhan (70). Een snikkende man die tussen zijn dertiende en zesentwintigste levensjaar alle gevangenissen van binnen heeft gezien. ,,Als ik jou als vader had gehad, zat ik nu niet in deze shit”, klinkt het.

Quote

Daar schrokken de andere gevangenen van, tot hij begon te huilen

Jules Pelhan

Zomaar een moment uit het leven van Jules Pelhan. De 70-jarige Tilburger met Surinaamse roots weet als geen ander mensen voor zich te winnen. ,,Ik hou van iedereen.”

Om die reden werd de pensionado - die nooit stil zit - door een leidinggevende in het gevangeniswezen gevraagd om te gaan koken met bajesklanten. Dat doet ‘ie nu alweer een jaartje of zes. 

,,Die jongen zit nu nog in de gevangenis, denk ik”, zegt Pelhan. ,,Hij werd gezien als de engste gevangene, die van gevangenis naar gevangenis ging. Onhandelbaar. Tijdens de workshop zei hij opeens: ik stop ermee. Daar schrokken de andere gevangenen van, tot hij begon te huilen. Weet je wat het is, ik geef ze tijdens het koken een taak én een podium. Ik luister naar ze, oordeel niet. Dan zie je ze als persoon groeien. Ook zo’n jongen.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.