Volledig scherm
In de eerste instantie wilden we Ruben ‘King of Color’ de Bruijn voor dit Stadsportret-interview laten fotograferen. Maar hij heeft zelf een veel passender zelfportret in elkaar gezet. © Ruben de Bruijn

Stadsportret: Waarom de absurde kunst van ‘Rubentopia’ in rap tempo Tilburgse harten verovert

Za 2 nov: Na tien minuten praten is eigenlijk al duidelijk dat het onmogelijk is: Ruben de Bruijn interviewen en daar dan een coherent verhaal uit destilleren. De kunstenaar is de laatste tijd erg actief in het Tilburgse. Met zijn absurde instagram-account en zijn tekeningen. Nu hoopt de 26-jarige zijn eerste boek uit te geven.

Volledig scherm
Illustratie van Ruben de Bruijn voor Tilburgtopia © Ruben de Bruijn

Dan wil je weten wie de man achter al dat werk is. Maar ja, met hem praten is als door zijn wonderlijke tekeningen dwalen.

Een vraag over hoe hij tegen het leven aankijkt, wordt beantwoord met een filosofische verhandeling die halverwege, als je het bijna lijkt te snappen, overgaat in een totaal andere anekdote die eindigt met de woorden ‘.... en toen kwam ik edelherten tegen. Ik schrok me kapot. En die beesten van mij.’

Er komt een stuiterbal op tafel, die heeft hij altijd samen met een paar kristallen in zijn zakken zitten. Het waarom is niet helemaal duidelijk. ,,Ik wil me graag omringen met positieve energie.”

‘Zonder gelul’

Niet dat ‘ie verward is. Allerminst. De 26-jarige praat begeesterd, het lijkt gewoon alsof er heel veel tegelijkertijd naar boven borrelt in dat brein van hem. Goed, een makkelijke vraag: waar woon je?

Volledig scherm
En Ruben aan het werk. © Ruben de Bruijn

,,Op een geheime plek in een kleurrijk regenboogwereld.” Na een tijdje doorvragen: zijn familie heeft een boomkwekerij met speciale bomen in Liempde, klinkt het, waar hij middenin woont. Vervolgens wendt Ruben zich tot de uitbater van café Spaarbank, die net een kopje koffie brengt: ‘Kan ik hier exposeren?’

De uitbater blijkt hem al te kennen, zegt: ,,Jij maakt echt te gekke shit. Je had ook het leukste Pechakucha-praatje (een avond waar creatievelingen over hun werk vertellen - red.) van de stad.” Tegen de interviewer: ,,Hij flikkerde zo het schrift weg waar alles voor zijn praatje in stond.” Ruben lacht: ,,Ik had niet zoveel tijd om me voor te bereiden.” Uitbater: ,,Zonder gelul, ik zou je kunst hier met heel veel plezier ophangen.”

Leesplenkske

Volledig scherm
Sund, tekening voor het Tilburgse leesplankje. Droogkomisch. © Ruben de Bruijn

Zonder gelul. Want in Tilburg heeft de jonge kunstenaar in rap tempo heel wat harten veroverd. Een tijdje runde -ie de succesvolle Instagram-account Tilburgtopia, waar hij mensen absurde Tilburgse taferelen voorschotelde.

De 26-jarige maakte een cover voor de stadsgids, een kleurboek voor doolhof Doloris en is druk bezig met de tekeningen voor het Tilburgs leesplenkske. Bij de woorden die er op staan, verzint hij de beelden.

,,Ik heb daar echt heel veel tekeningen voor gemaakt. Een stuk of honderd, daar blijven er twintig van over. Het woord golliepaop, sukkel, daar heb ik zes tekeningen van gemaakt. Dat was zo moeilijk. Ik had iets van die verkopers gemaakt die altijd bij het station staan.” Hij lacht: ,,Dat mocht dus niet.”

Zijn eigen boek

Volledig scherm
Het werk van Ruben de Bruijn. © Ruben de Bruijn

Bij Voordekunst loopt nu een crowdfunding voor zijn eerste, eigen boek: Inner Kingdom. ,,Ik heb al zeventig mensen die me steunen, dat ze er in geloven vind ik al heel bijzonder. Het is wel een ding, ik heb nog nooit eerder om geld gevraagd. Ik heb een streefbedrag van 6.000 euro omdat ik 500 boeken wil printen zónder uitgever.”

De kunstenaar ziet het als zijn kind. ,,Ik doe de vormgeving, de teksten, alles. Ik wil in mijn leven gewoon één boek helemaal zelf publiceren.” Hij glimlacht. ,,Ik heb ook het doel een keer een gebouw te ontwerpen. Of een tiny house te bouwen.”

Hij groeide op in Liempde, ging tot 2014 bij het Sint Lucas in Boxtel naar school. ,,Daar had ik best wel moeite met het systeem. Door mensen te leren volgen, maak je de creativiteit dood.” Anderhalf jaar geleden studeerde hij aan de Willem de Kooning Acadamy af. Hij woonde in Rotterdam, tijdelijk in Amsterdam en Tilburg. ,,Ik heb op zoveel plekken gewoond, ik heb niet een plek die ik thuis kan noemen.”

Meer kleur en fantasie

Vanmorgen toen hij in de trein zat, zag hij om zich heen bijna alleen maar mensen met zwarte jassen. ,,Draag gewoon kleur, van binnen ben je kleur. Lijkt mij althans. Ik hoop dat door mijn kunst mensen...” Korte pauze: ,,Door dit boek trouwens, krijg ik superveel reacties van kunstenaars die hun werk opsturen....”

Volledig scherm
,,Kijk deze jongen is zich super aan het vervelen, terwijl eigenlijk alles om hem heen magisch is.” © Ruben de Bruijn

Wacht. Maak eerst eens af: wat wil je met jouw kunst? Je was net op weg.  ,,Uiteindelijk is het mijn hoofddoel om te tonen dat de wereld meer echt is dan dat wij hem nu zien. Dat is misschien te vaag voor mensen.” Ja. ,,Kijk als kind word je geboren in het nu, uiteindelijk moet je je allemaal conformeren, je gaat in een mal. Mensen moeten beseffen dat ze zelf keuzes kunnen maken, dat je niet wordt wat society denkt dat je moet zijn. Mijn werk gaat over hoe de wereld ook kan zijn, zonder de realiteit weg te drukken.”

Hij legt het uit aan de hand van één van de schilderijen, van een jongen in een prachtig gedetailleerde kamer die alleen oog heeft voor de televisie. ,,Kijk deze jongen is zich super aan het vervelen, terwijl eigenlijk alles om hem heen magisch is. Maar hij heeft het gewoon niet door, zit zich af te leiden met goedkoop vermaak.”

Het gesprek begint weer te meanderen, op een fijne manier. Van filosofie naar symbolisme. Een paar dagen later stuurt hij een berichtje. ,,Sorry voor de chaos.” En iets verderop: ,,Ik wil me graag omringen met positieve energie, droom van meer kleur en fantasie in de wereld. ”

Maar dat is dan al klip en klaar. 

Ruben met zijn droom helpen? De crowdfunding loopt nog vijf dagen

Volledig scherm
Illustratie van Ruben de Bruijn voor Tilburgtopia © Ruben de Bruijn

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.