Volledig scherm
Wijkagent Erwin van Erve © Beeld Werkt

Stadsportret wijkagent Erwin van Erve: ‘Speciale ondersteuning vond ik flauwekul. Tot dat moment’

Za 22 feb: Bijna twee meter lang, zware stem, gestoken in politie-uniform: de Tilburgse wijkagent Erwin van Erve oogt ietwat vervaarlijk. Maar ook stoere kerels huilen. 

Een doorsnee baan is het allerminst, politiewerk kan verdomd heftig zijn. De dag dat de Tilburgse agent Erwin van Erve (55) een melding krijgt van een slagaderlijke bloeding in een tuincentrum, staat voor altijd in zijn geheugen gegrift.

,,Dan trek je alvast de handschoenen aan, want misschien moet je iets afklemmen. We waren eerder dan de ambulance en dan zie je daar een kind van een jaar of zes met haar hoofd in een plas bloed liggen. Mijn zoontje was ongeveer van die leeftijd. De moeder zat op haar knieën erachter, hield haar huilend vast.” 

Hoe snel en een simpel een catastrofe zich voltrekt: een houten paard - zoals je ze ziet in een kermiscarrousel - valt om, het kindje probeert dat op te vangen. En komt tussen het paard van tachtig kilo en de betonnen vloer terecht. Erwin ziet dat het ernstig is: ze bloedt uit haar mond, neus en oren.

Geen flauwekul

Quote

En dit maakte ik mee in december 1996 hè. Dat is 23 jaar geleden

Wijkagent Erwin van Erve

In het ziekenhuis proberen ze haar met man en macht te redden. ‘Ze moet het nu zelf doen’, krijgt Van Erve van de dokters te horen. De dag erop blijkt dat ze het niet heeft gered. De wijkagent is aangeslagen en woedend op de wereld, maar gaat weer aan het werk. 

,,Een paar dagen later was ik iets aan het typen toen mijn chef naar me toe kwam. ‘Hoe gaat het nu?’, vroeg ‘ie. Ik keek hem aan, wilde iets zeggen en begon te janken. Als een klein kind. Ik vond voor die tijd speciale ondersteuning van collega's altijd flauwekul. Tot dat moment.”

De agent maakt zichzelf tot dat moment alleen maar verwijten. Wat als ‘ie het anders aan had gepakt? Had ze het dan misschien wel gered? ,,Ik zag de goede dingen die ik gedaan had niet.” Van Erve schrijft de ervaring op, van melding tot eind. Met de emoties die hij voelt. Hij gaat naar de avondwake, begrafenis, legt de brief op haar graf. Nu kan Van Erve het verhaal vertellen. ,,Als ik dit verhaal met iets meer emotie vertel, voel ik de waterlanders al. En dit maakte ik mee in december 1996 hè. Dat is 23 jaar geleden.”

Blauw als gegoten

Al 35 jaar draait Van Erve - hij oogt veel jonger dan 55 - mee in de politiewereld. Eigenlijk wilde de Tilburger jachtvlieger worden, maar de cockpit van de F16 kon niet dicht als hij ook nog een helm op zou zetten. Dan maar bij de politie, denkt de jonge Van Erve, want daar kan hij motor rijden voor de Rijkspolitie. Mét helm. 

Volledig scherm
Wijkagent Erwin van Erve laat dagelijks op zijn Instagram zien wat hem allemaal overkomt. © Bas Vermeer

Het blauw blijkt hem als gegoten te zitten. De ene keer ruk je uit voor een moord, de andere keer sta je iemand bij de gevlucht is voor haar man. Of je pluist een vermissing uit. Geen dag is als de andere voor Van Erve. De wijkagent van Broekhoven 1 (tot de ringbaan), Fatima, Jeruzalem, Armhoef en Hoogvenne. De twaalf jaar daarvoor was hij wijkagent Tilburg Centrum. 

De enige verwonding die Van Erve in the line of duty opliep was een enkelbreuk. Tijdens een potje voetbal met collega’s. En hij kreeg wel eens klappen. ,,Maar dat heelt weer.” Hij maakt zich eerder druk om de drugslaboratoria, die soms middenin de wijken worden ontdekt. ,,Tilburg staat bekend als speedcity. We hebben gewoon heel veel laboratoria en mensen die goed zijn in het maken van die shit. Levengevaarlijk. Veel gevaarlijker dan een hennepkwekerij.”

Hij is inmiddels ook een bekende agent: op Instagram-stories geeft ‘ie bijna dagelijks een mooi inkijkje in wat het ‘werk in blauw’ behelst. Vaak zijn het hele verhalen met foto's, tekst en uitleg. Hij glimlacht: ,,Ik krijg van ouders te horen dat hun kinderen niet naar bed willen voor ze een verhaaltje van mij hebben gezien.”

Onder druk

Een mooi vak, maar het staat wel steeds verder onder druk. Bijna de helft van het aantal politiebureaus verdween de afgelopen jaren, zo becijferde RTL Nieuws.  En in een vorige week verschenen rapport van de Radboud Universiteit wordt geconcludeerd dat de afstand tussen de buurt en agenten de afgelopen tien jaar is toegenomen. 

Wie naar het gebied kijkt dat Van Erve bestrijkt, snapt waarom. De richtlijn van de landelijke politie is één wijkagent per 5000 bewoners, maar zijn wijken bij elkaar tellen al bijna 18.000 bewoners. ,,Dus heb je eigenlijk drie wijkagenten nodig”, vertelt van Erve. ,,Maar ja, alle bureaus hebben personeelstekort. Al is er nog zoiets als het werkaanbod hoor. In je eentje is dit gebied net niet te doen, dan ben je alleen maar puin aan het ruimen. Met zijn tweeën dan moet je dat wel kunnen redden. Dan kun je dingen ook echt voor zijn. Ik had net een jaar een wijkagent in opleiding meelopen, binnenkort krijg ik een nieuwe. Dat helpt.”

Quote

Dus heb je eigenlijk drie wijkagen­ten nodig, maar ja, alle bureaus hebben personeels­te­kort

Wijkagent Erwin van Erve

Liefst in de wijk

Volledig scherm
Wijkagent Erwin van Erve laat dagelijks op zijn Instagram zien wat hem allemaal overkomt. © Bas Vermeer

En dan is er nog de papieren rompslomp. ,,Tegenwoordig moet je mensen binnen twee dagen terugbellen, dat doen we er als agent voortaan ook bij. Kom ik terug van vakantie en zitten er 163 mails in de mailbox, waarvan 61 terugbelverzoeken. Dan heb ik zoiets van: jongens, nu draaien we door hoor.” 

Het liefst gaat ‘ie gewoon de wijk in. Bij mensen op visite. Dingen bekijken en onderzoeken. ,,Op dat moment heb ik een goed gevoel over mijn werk. Ik bel mensen niet graag terug, ik wil er naartoe zodat ik ze in het gezicht kan kijken. Dan zie ik of iets gemeend is, of er emotie bij zit en wat de situatie ter plaatse is.” 

Mensen bellen sneller dan 20 jaar geleden. ,,Soms al als ergens een groep jeugd bij elkaar staat, die eigenlijk helemaal geen overlast veroorzaakt. Dat we makkelijker te bereiken zijn komt ook door social media. Maar het fijne is dat er ook bruikbare tips tussen zitten en dat we kunnen laten zien hoe we te werk gaan. Wat we doen. Dat zorgt voor begrip, voor positieve reacties.”

Kiss-fan

Via Instagram zijn zijn dagen te volgen. Van een inbraak, autobrand onderzoeken tot zijn reizen naar Amerika. Dan staat er een foto van een blitse patrouillewagon op zijn Instagram. In Amerika woont ook ‘De Liefde’ van Van Erve, of beter: zijn afgod. Gene Simmons, de frontman van de legendarische rockband Kiss. ,,Als 16- of 17-jarige was dat echt een vaderfiguur voor me. Antidrugs en anti-alcohol.” Tijdens een optreden zag de jonge Van Erve hoe er een vechtpartijtje ontstond, Simmons hoefde alleen vanaf het podium te wijzen en de mannen hielden op met vechten. 

Sinds een paar jaar staat de naam van Simmons op de bovenarm van Van Erve getatoeëerd. ,,Tijdens een meet & greet heb ik 'm ontmoet. Toen ik vlak daarna mijn vriendin belde, barstte ik in tranen uit. Als volwassen man.” Hij lacht: ,,Maar ik ben er trots op.” Dat zijn mooie tranen. 

Erwin van Erve volgen? Dat kan hier. 

Volledig scherm
Wijkagent Erwin van Erve laat dagelijks op zijn Instagram zien wat hem allemaal overkomt. © Bas Vermeer
Volledig scherm
Wijkagent Erwin van Erve laat dagelijks op zijn Instagram zien wat hem allemaal overkomt. © Bas Vermeer
Volledig scherm
Wijkagent Erwin van Erve laat dagelijks op zijn Instagram zien wat hem allemaal overkomt. © Bas Vermeer
Volledig scherm
Wijkagent Erwin van Erve laat dagelijks op zijn Instagram zien wat hem allemaal overkomt. © Bas Vermeer

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.