Volledig scherm
Elf jaar stond de ruimte leeg, nu is er bedrijvigheid. Dat Toffey er zit is eigenlijk een grappige samenloop van omstandigheden. © Emiel Haring

Station Tilburg: Na elf jaar brandt er opeens weer licht in de ‘vissenkom’

Za 1 feb: Is het een eetzaakje? Hippe drinkgelegenheid? De ‘vissenkom’ langs het perron van station Tilburg is sinds deze week weer gevuld. Toffey is de naam. Wat het nu precies is, houdt veel reizigers bezig. 

Volledig scherm
In de 'vissenkom' van Toffey. ,,Dat mensen naar binnen staan te kijken, daar moeten we nog wel aan wennen.” © Camiel van de Wijdeven

,,We zien via Google Analytics dat veel mensen zoeken op Toffey en openingstijden”, zegt Nino Schöningh van Toffey. ,,Mensen verwachten waarschijnlijk dat we een restaurant of hippe huiskamer zijn.” Maar nee, het is geen nieuwe horeca: bij Toffey maken ze campagnes en bouwen ze merken. 

Dat het creatieve kantoor opeens naast het perron opduikt, trekt nogal de aandacht. Waar het duister was, brandt nu licht. Elf jaar stond de ruimte leeg, nu is er bedrijvigheid. Dat Toffey er zit is eigenlijk een grappige samenloop van omstandigheden. 

‘Je voelt de stad’

Toffey zetelde lange tijd in de Gebouw 84 in de Spoorzone. ,,We hadden heel lang de wens om iets zichtbaarder te worden in de stad. Eind 2018 kochten collega Niki en ik een staatslot, met het idee om restaurant Breexz (aan de voorzijde van het station - red.) te kopen als we zouden winnen.” 

Ze wonnen niks, maar na de jaarwisseling besloten ze de NS te bellen om eens te informeren naar de lege ruimtes op het station. Onder het mom ‘we proberen het gewoon’. En daar was het lot ze beter gezind. Er werd lang over gepraat, maar ze waren zeker welkom. Schöningh: ,,Het is supergaaf, op deze locatie voel je de stad.” 

En, kleine gok, het denderen van treinen? ,,Dat dachten we eigenlijk ook, maar na drie treinen hoor je ze niet meer.” Hij lacht. ,,Dat mensen naar binnen staan te kijken, daar moeten we nog wel aan wennen.” 

  1. Week na een ‘cursus alcohol en geweld’ slaat P. hotelportier in elkaar: ‘ik had echt veel gedronken’
    PREMIUM

    Week na een ‘cursus alcohol en geweld’ slaat P. hotelpor­tier in elkaar: ‘ik had echt veel gedronken’

    TILBURG - Een week nadat de verdachte een cursus van justitie over de combinatie alcohol en geweld heeft gevolgd, gaat het weer fout. Eind 2017 slaat S.P. (24) samen met een vriend de bewaker van het City Hotel in Tilburg helemaal in elkaar. Of de verdachte dan niets heeft geleerd, wil de politierechter in Breda weten. ,,Ik kan me echt niets herinneren van die avond. Ik had echt heel veel gedronken.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.