Volledig scherm
Het uiteindelijke ontwerp, in opdracht van Rivas Real Estate. © Bedaux de Brouwer Architecten

Stationsstraat: eind pauperpanden (eindelijk) in zicht

Woe 2 mei: Bijna tien jaar na de eerste plannen gaan de pauperpanden aan de Stationsstraat dan toch eindelijk plat. Eigenaar Rivas Real Estate hoopt binnenkort met de verbouwing te starten. 

De sloopvergunning voor de panden 35, 37 en 39 is aangevraagd. Op de plek van de panden komt nieuwbouw van architect Thomas Bedaux. 

Rottende rijen

De panden waren lang in handen van de StadsOntwikkelingsMaatschappij (SOM). Die organisatie werd in 2008 opgericht om beeldbepalende, maar verkrottende panden in de Tilburgse binnenstad aan te kopen en op te knappen. 

In de SOM werkten de gemeente en drie Tilburgse corporaties samen. In zijn bestaan knapte de SOM zes verpauperde panden op in de Willem II-straat, de Noordstraat, de Stationsstraat en de Telegraafstraat. Maar rijtjes rotte kiezen in de Stationsstraat (nr. 35, 37 en 39) en
de Telegraafstraat  (nr. 3 , 5 en 7) bleven staan. 

Invulling

Volledig scherm
Dit ontwerp, gemaakt voor de Stadsontwikkelingsmaatschappij, is van de baan. © Bedaux de Brouwer Architecten

Na het ter ziele gaan van de SOM nam Rivas de panden aan de Stationsstraat over. Ook werd de invulling aangepast. Er lag een plan voor 52 studentenwoningen, deels in een paviljoen op het achterterrein, maar dat zag een flinke groep buurtbewoners helemaal niet zitten

Rivas mikt op 22 studenteneenheden boven en een commerciële ruimte op de begane grond. Ook de aanbouw van een paviljoen in de achterliggende tuin gaat niet door. 

Hoewel het oorspronkelijke plan al goedkeuring had van Welstand, heeft Bedaux de gevel op aandrang van de gemeente alsnog aangepast. ,,Het vorige was eigenzinniger, dit is veiliger: het past zich meer aan en het zal minder discussie opleveren", liet de architect eerder al weten.

Volledig scherm
De panden aan de Stationsstraat. © Stephan Jongerius
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement