Volledig scherm
Heuvelring met witte stippen. © Jan van Eijndhoven

Stippen en afgesloten linkerrijbaan: proef op de Cityring vandaag van start

Woe 14 feb: Ze ogen ietwat carnavalesk: de grote witte stippen die woensdagochtend op de Heuvelring werden aangebracht. Maar het is de gemeente bittere ernst. Samen met een dynamische rijstrook moeten ze een eind maken aan onveilige situaties op de Cityring. 

door Bas Vermeer

Op woensdagmiddag zorgden de witte stippen vooral voor hoofdbrekens. ,,Heel raar, wat zegt dit?", zegt de 81-jarige Heuvelring-bewoner Joop van der Weijden. ,,Dit heeft geen enkele wettigheid." 

Goed, dát er iets moet gebeuren op de Cityring, daar is 'ie het wel mee eens. ,,Er wordt enorm hard gereden door de jeugd. Vooral 's avonds."

'Stippen-zones'

De 'twee witten stippen-zones' liggen ter hoogte van de fietsenstalling op de Heuvel en bij de McDonald's. Plekken waar veel fietsers oversteken. Door de stippen, aldus de gemeente, merken automobilisten dat de 'situatie anders dan anders' is en worden ze waakzamer.

Het valt op, dat is zeker. ,,Geen gezicht", merkt fietser Erik van Dijk op. ,,Hier stippen, daar stippen en dan ook nog een zebrapad in alle kleuren." Daarmee doelt hij op het regenboogzebrapad iets verderop.

De witte stippen zijn in ieder geval niet definitief. Samen met een eveneens gisteren aangelegde 'dynamische rijstrook' moeten ze de Cityring veiliger maken. 

Dynamische rijstrook

Op vijf locaties aan de Heuvelring zijn voor die rijstrook elektronische borden geplaatst. Met behulp van een aantal nieuwe camera's meet het systeem hoe druk het op de Cityring is. Rijden er weinig auto's dan wordt de linkerrijbaan afgesloten. Die nodigt op rustig momenten nogal eens uit 'om flink gas te geven', aldus de verkeerswethouder

Nooddiensten kunnen gewoon van de linkerrijbaan gebruikmaken. Wie de afsluiting negeert, riskeert een fikse boete. 

Meer proeven

De proef duurt tot half april. Mocht het systeem werken, krijgt het een definitieve (beter geïntegreerde) vorm in het centrum. Zover is het nog niet: in april zijn er nog twee cityring-proeven

Op de Noordhoekring wordt het wegdek optisch versmald door het aanbrengen van lijnen. Op de Schouwburgring gaat de linkerrijstrook zélfs helemaal dicht vanaf de Bisschop Zwijsenstraat tot aan het Louis Bouwmeesterplein. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement