Volledig scherm
Carnavalspiepers bij de Frietboetiek, zo'n 1500 kilo. © Jan van Eijndhoven

Straatbeeld: Carnavalspiepers

Di 25 feb: Als er met een bus zo'n 1500 kilo piepers bij de Frietboetiek wordt aangeleverd, dán weet je dat carnaval voor de deur staat. ,,Tijdens de carnavalszondag is het bijna niet bij te houden”, zegt eigenaar Roel Janssens. 

Tijdens de carnavalsdagen is de boetiek op vaste tijden geopend, behalve op zondag. Dan is het ‘zolang de voorraad strekt’. ,,We verkopen die dag expres geen grote bakken friet, het tempo is anders niet bij te houden.”

Friet-shredder

Het tempo ligt met carnaval hoog, heel hoog. In een normale week gaat er zo’n 600 tot 700 kilo aan aardappelen doorheen (en 120 kilo frietvet). ,,Op de laatste zondag van de kermis 400 kilo in één dag. Carnaval hoort ook bij de topmomenten.”

De piepers worden opgeslagen in de kelder van de Frietboetiek, een ruimte waar Janssens nét kan staan. De aardappels worden er in een ‘schrapmachine’ gegooid die de schil er grotendeels afhaalt. Vervolgens schilt en haalt Janssens er - waar nodig - pitten uit en dumpt de piepers één voor één in de met water gevulde badkuip. Daarna gaan ze door een ‘friet-shredder’. 

Van al dat frietsnijden hield vader Janssens vroeger een extra gespierde arm over. 

Ook een Straatbeeld? Mail naar b.vermeer@bd.nl, of mention @BDStadsgezicht op Twitter

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.