Volledig scherm
Lantaarngroen in de stad, een experiment van de gemeente. © Bas Vermeer

Straatbeeld: Experiment met ‘lantaarngroen’ voor te smalle straatjes

Di 3 sept: Daar is ‘ie dan: het lantaarngroen-experiment in de stad. In de Pastoor van Beurdenstraat - een smal straatje waar geen bomen kunnen staan - zijn de lantaarnpalen van groen voorzien. Er groeit nu blauwe regen, klimbes, kamperfoelie, bosrank en Duitse pijp. 

Volledig scherm
Lantaarngroen in de stad, een experiment van de gemeente. © Bas Vermeer

De proef in de Van Beurdenstraat duurt een jaar. Zeven lantaarnpalen kregen een hoge constructie om de paal met daarin drie soorten klimplanten. De lamp en het inspectieluik blijven vrij. 

De Pastoor van Beurdenstraat is te smal voor bomen, de gemeente wil het straatje daarom op een andere manier vergroenen. Het groen moet voor minder hitte en minder wateroverlast, betere luchtkwaliteit en een prettiger straatbeeld zorgen. Als het lantaarngroen bevalt - de proef duurt een jaar - komt het in meer straten in Tilburg. 

Overigens zagen we eerder al ‘klimgroen’ in de stad opduiken. Tijdens ‘groene guerilla-acties’ werden met steun van Stichting Stadsbomen al enkele keren klimplanten gezet bij palen, onder meer aan de Bredaseweg.  

Ook een Straatbeeld? Mail naar b.vermeer@bd.nl, of mention @BDStadsgezicht op Twitter

  1. Stoomtrein tussen Tilburg en Den Bosch veroorzaakt drie bermbranden, maar brandweerwagen valt in sloot: ‘Pad wel erg smal’
    VIDEO

    Stoomtrein tussen Tilburg en Den Bosch veroor­zaakt drie bermbran­den, maar brandweer­wa­gen valt in sloot: ‘Pad wel erg smal’

    HELVOIRT/TILBURG - Enorme pech zaterdagmiddag voor de brandweer. De stoomtrein tussen Tilburg en Den Bosch veroorzaakte drie bermbranden, waarvoor de brandweer moest uitrukken. Maar het lukte niet om de brand bij de Brabantsehoek in Helvoirt te blussen. ,,Het pad werd zo smal, dat onze wagen in de sloot gleed”, zegt een woordvoerder van de brandweer.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.