Volledig scherm
,,Ze wilden iets fleurigs, dat aansloot bij de omgeving en verwees naar de geschiedenis.” © Jan van Eijndhoven

Straatbeeld: Fleurig textielverleden

Vrij 28 juni: Het Textielplein in Tilburg fleurt op met een kleurrijke muurschildering. ,,Het is een patroon met daarin de drie planten die voor de primaire kleuren zorgden van de textielindustrie.” 

Dat zegt grafisch vormgever en grafitti-kunstenaar Joep van Gassel. Hij maakte eerder onder meer de Roze Duikboot-muurschildering onder het viaduct van de Ringbaan-Oost.

‘Iets fleurigs’

De muurschildering wordt vandaag afgewerkt en is in het kader van ‘de schônste wijk’ gemaakt. Dat is een meerjarig programma in GoirkeWest-Hasselt met als thema ‘een mooiere, schonere en actievere wijk’. De activiteiten lopen breed uiteen: van samen op locatie fims kijken, enzwerfafval-acties tot muurschilderingen.

Daarbij werken buurtgenoten, kunstenaars en (wijk)organisaties samen. Voor zijn schildering praatte Van Gassel met de bewoners van het huis, met kinderen én ging ‘ie de wijk in. ,,Ze wilden iets fleurigs, dat aansloot bij de omgeving en verwees naar de geschiedenis.”

Ook een Straatbeeld? Mail naar b.vermeer@bd.nl, of mention @BDStadsgezicht op Twitter

 1. Mobiele daklozenopvang van Joshua gestolen in Tilburg: ‘Het wordt koud, ik hoop dat je hem terugbrengt’
  PREMIUM

  Mobiele daklozenop­vang van Joshua gestolen in Tilburg: ‘Het wordt koud, ik hoop dat je hem terug­brengt’

  TILBURG - De caravan die Tilburger Joshua Campbell (38) jaarlijks neerzet voor daklozen in de Nimrodstraat in Tilburg is dinsdag verdwenen. Tijdens de koude nachten legt de Tilburger, die zelf ook een tijd op straat sliep, brood en dekens erin voor mensen die dat hard nodig hebben. ,,Maar een vriend belde mij gisteren om te vertellen dat hij er iemand mee weg zag rijden.”
 2. ‘Ode aan de Kelderklasse’: Voetballen voor de pinten, niet de punten
  PREMIUM

  ‘Ode aan de Kelderklas­se’: Voetballen voor de pinten, niet de punten

  TILBURG- De geur van het slechte, omgeploegde gras op veld 6 bij de plaatselijke voetbalclub. Het achteraf-veldje waar 22 voetballers spelen voor de drie punten, of drie pinten. Er staan kippen langs het veld, de trainer geeft aanwijzingen, zonder effect, en presteren in de derde helft is net zo belangrijk als de wedstrijd zelf. Herkenbaar voor spelers in de onderste regionen van het amateurvoetbal: de Kelderklasse.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.