Volledig scherm
Toeschouwers voor het raam van Adriaan. © Bas Vermeer

Straatbeeld: Groots klein kerst-diorama aan de Tuinstraat

Do 14 nov: ,,Mooi hoor.” En: ,,Ja, dit staat er ieder jaar.” Een flard uit een gesprek voor het raam aan de Tuinstraat, terwijl de kleine met grote ogen naar binnen staart. Yep, het kerstdorp van Adriaan Aerts staat er weer. 

Hij heeft van zijn raam een diorama gemaakt - zoals we dat van De Efteling kennen - met meer dan 200 poppetjes en 100 gebouwen. ,,Rond half vijf staan er altijd veel mensen naar binnen te kijken”, vertelt Adriaan. 

Niet lang na zijn geboorte bleek dat de Tilburg aan spieratrofie lijdt, hij stuurt het kerstdorp vanuit zijn elektronische rolstoel aan. Onder meer de trein die over de 15 meter tellende spoorlijn tuft.  

In den beginne

In 2014 stond er alleen een Engelse pub op een dressoir, dat groeide door de jaren heen uit tot een kerstdorp.  Hijzelf heeft er zijn woonkamer voor opgeofferd, het dorp is door zijn nicht en haar man opgebouwd. De eerste twee jaar was het vooral een privéshow, sinds een paar jaar laat Aerts de gordijnen open voor voorbijgangers. 

Overigens is het dorp wéér groter dan vorig jaar, het neemt nu elf vierkante meter in beslag. Aerts zelf past amper nog in de woonkamer. Hij lacht. ,,Ik denk dat ik nu wel de max heb bereikt.”

Maar schrijver dezes heeft zo het vermoeden dat het volgend jaar toch weer groter is. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.