Volledig scherm
De ongebruikte kant. © Jasper Harthoorn

Straatbeeld: Parkeerstrook negeren (en hopen dat-ie verdwijnt)

Vrij 5 jan: Grappig gezicht in de Bomenbuurt: aan weerszijden van het Hagelkruisplein - een relatief klein plein - zijn parkeerstroken aangebracht. Maar waar aan de ene kant de auto's er allemaal netjes in staan, staan ze er aan de andere pleinzijde allemaal buiten. 

door Bas Vermeer

Een wereld van verschil op een paar meter afstand.

Volledig scherm
De ongebruikte kant. © Bas Vermeer
Volledig scherm
De andere kant. © Bas Vermeer

Burgerlijke ongehoorzaamheid? Parkeert iedereen verkeerd? Of ligt het aan de parkeerstrook? 

'Tekentafel'

Dat laatste, stellen de omwonenden. ,,Al sinds dit plein bestaat, parkeert iedereen aan deze kant van de straat", vertelt Yvonne Beekmans, ze woont er zelf sinds 1970. ,,Die lijn is door iemand achter de tekentafel bedacht, daar is niet over nagedacht."

Het probleem - en nee, het is geen halszaak - schuilt volgens Beekmans in het krappe bochtje aan het eind van de straat. ,,Die bocht kun je niet goed nemen als de auto's in de parkeerstrook van de gemeente staan. Daarnaast is het dan onoverzichtelijk, je ziet niks. Een vrouw moest er met haar kleinkinderen al een keer achteruit springen voor het verkeer."

Aangekaart

De straatbewoners is niks gevraagd, vertelt Louis Smits. ,,Door de auto's aan deze kant neer te zetten, heb je juist veel meer parkeerplaatsen. En als de auto's in de strook staan, kunnen ze met de grasmaaiers niet het pleintje op. Een onhandige strook dus."

Volgens Smits en Beekmans is het probleem al meerdere keren bij de gemeente aangekaart - 'zo'n beetje alle straatbewoners' - maar is het daar nog in behandeling. 

Vers

De strook is dan ook nog vers: die ligt er sinds half december. Deze week werd er in de wijk betaald parkeren ingevoerdIn veel Noordhoek-straten konden mensen gratis parkeren, maar daar maakten nogal wat medewerkers van grote bedrijven (CZ werd vaak met name genoemd) gebruik van. Door het betaald parkeren moet het gebied weer in balans raken. 

Volgens Smits is het betaald parkeren een 'prima' oplossing. ,,Want er was ook echt overlast." Nu alleen die strook nog... Hij werpt een blik op, de verf is nu al aan afbladderen. ,,Zo te zien verdwijnt 'ie vanzelf."

Ook een Straatbeeld? Mail naar b.vermeer@bd.nl, of mention @BDStadsgezicht op Twitter

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement