Volledig scherm
Projectie op de Noordhoekring, één van de maatregelen die worden getest. © Erik van Hest

Straatbeeld: Verkeersbord-projectie op de cityring

Vrij 28 dec: Het doet een beetje denken aan het batman-signaal: het 50 kilometer per uur verkeersbord dat sinds recent opduikt op het wegdek van de Noordhoekring. Hopelijk is de projectie net zo effectief, wordt het te hard rijden op de cityring er door ingeperkt. 

Het projecteren van het verkeersbord hoort bij een reeks maatregelen op de Noordhoekring. De gemeente wil de cityring veiliger maken, maar weet nog niet hoe en is daarom verschillende dingen aan het uitproberen. 

Verschillende maatregelen

Zo werd in oktober de rijbaan smaller gemaakt door lijnen op het wegdek. Daarnaast gaan de verkeerslichten bij de kruising voortaan op rood als auto’s te hard rijden. Ook wordt de snelheid benadrukt met opvallende ledverlichting, zoals de projectie van het verkeersbord. 

De versmalling werd als eerste aangebracht, weken later volgde de verlichting. ‘Door de maatregelen na elkaar in te voeren, is het effect van de afzonderlijke maatregelen maar ook het totaal duidelijk te meten‘, aldus de gemeente. Tijdens de pilot vinden doorlopend metingen plaats. De gemeente evalueert vervolgens de ervaringen van fietsers, voetgangers en autoverkeer.

En nog een laatste proef

De proef op de Noordhoekring duurt een paar maanden, de ledverlichting blijft tot carnaval staan. Eerder was er al een proef op de Heuvelring. De derde en laatste proef staat na carnaval op het programma. Op de Schouwburgring wordt de linkerrijstrook dichtgezet, waarschijnlijk tussen de Bisschop Zwijsenstraat en het Louis Bouwmeesterplein. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.