Tentje en liters koffie: vijfentwintig uur in de rij voor opening Tilburgse Dunkin' Donuts

VideoDi 21 aug: Je hebt vroeg en je hebt véél te vroeg. Op dinsdag zaten ze al om 06.00 uur 's ochtends voor de Dunkin' Donuts, terwijl de Tilburgse vestiging pas op woensdagochtend om 07.00 uur opengaat. Max van der Heijden (15) en Daan van Eerden (17) zitten 25 uur in de rij voor de opening. 

Volledig scherm
Tentje op het Vreedeplein. © Bas Vermeer

Toegegeven: de twee zelf vinden het ook te vroeg. ,,Om zes uur vanochtend zat hier nog helemaal niemand. We kregen uren later pas gezelschap." Anderzijds: ze zijn wel nummer één en twee op de lijst. 

Op het Pieter Vreedeplein staat een man of twintig al in de rij voor de opening van de Amerikaanse donutketen. Die gaat op woensdagochtend voor het eerst open. De eerste honderd mensen in de rij krijgen een jaar lang elke week een doos met donuts gratis. 

Max en Daan zitten in stoeltjes, kennissen komen koffiedrinken. Iets verderop staat een tentje waar mensen zelfs de nacht doorbrengen. 

In Eindhoven - waar de eerste zuidelijke vestiging van Dunkin' openging - had je een tijdje terug hetzelfde tafereel. Een dikke rij 's ochtends voor de deur om gratis donuts in de wacht te slepen. 

Niet eens dat de wachtenden zo verzot zijn op donuts. Max en Daan in ieder geval niet. ,,Het is meer een leuke uitdaging, zo'n nacht doorhalen."

Update 07.28 uur: 

Op woensdagochtend is het aantal wachtenden gegroeid: er staat zo'n 100 man tussen de dranghekken voor de winkel. Meer heeft ook geen zin: wie nummer 101 is of 102 krijgt geen gratis donuts. 

Roxanne Keller (26) is helemaal uit Nederweert afgereisd om in Tilburg in de rij te gaan liggen. Ze heeft haar hond Timo bij, een matje en slaapzak, maar geen oog dichtgedaan. ,,Timo heeft wel heerlijk geslapen."

Waarom ze dit doet? ,,In Eindhoven heb ik mijn kans gemist, ik hoorde pas twee weken na de opening dat 'ie open was. Ik ben fan van de winkel, al doe ik dit meer om mezelf te testen."

Iets verderop gaat de winkel open. Een vermoeid ogende Max loopt als eerste naar binnen. En dan? ,,Nu even thuis douchen en dan door naar school", lacht de Theresia-leerling. 

Volledig scherm
Max en Daan in de rij voor Dunkin' Donuts. © Bas Vermeer