Volledig scherm
,,Deze week hadden we nog iemand aan boord die niet wist dat Tilburg een haven had”, zegt Caroline Docters van Leeuwen (uiterst rechts) van Tilburg te Water. Ze lacht. ,,Hij keek zijn ogen uit.” © Jeroenverhelst/Jan van Eijndhove

Tien jaar, veertigduizend passagiers later: eerste bootverhuurder Piushaven begon toen niemand het water op wilde

Woe 28 aug: Mooi moment aan de Piushaven. Daar verwelkomde stichting Tilburg te Water woensdag de veertigduizendste passagier. De stichting verhuurt boten, organiseert boottochten en viert het tiende bestaansjaar. In die tien jaar is de haven ‘nogal’ (understatement) veranderd.

,,Deze week hadden we nog iemand aan boord die niet wist dat Tilburg een haven had”, zegt Caroline Docters van Leeuwen van Tilburg te Water. Ze lacht. ,,Hij keek zijn ogen uit.” 

Quote

Daar zijn we mee gaan varen, het liep al heel snel helemaal uit de hand

Caroline Docters van Leeuwen

De verhuur begon in ‘de tijd dat niemand het water op wilde’, blikt Docters van Leeuwen terug. ,,We zagen toen al hoe mooi de natuur is, de kwaliteit van de haven.” April 2010 knapte de stichting een bootje - genaamd de Tilia - op. ,,Het was een wrak. Daar zijn we mee gaan varen, het liep al heel snel helemaal uit de hand.” Op een goede manier: in rap tempo kwamen er nog twee boten voor vaartochten bij. 

Inmiddels varen per seizoen - ongeveer van mei tot september/oktober - 6.000 mensen mee. Iets meer dan een kwart komt van buiten de stad, schat de stichting. 

Levendigheid

Of ze de ontwikkeling van de haven zo had ingeschat? ,,Dat wel”, zegt Docters van Leeuwen. Tilburg te Water ontsproot dan ook uit stichting Thuishaven Tilburg. Die knokte destijds voor het behoud van de haven en zet zich nu in voor de ontwikkeling van het gebied. In 1998 maakte de stichting al een maquette van een Piushaven vol leven. Die visie werd vooral de afgelopen vijf á zes jaar werkelijkheid. 

Ze kan enorm van de levendigheid op het water genieten, vertelt Docters van Leeuwen. ,,Van de rubberbootjes, de opblaasbeesten, de kano's op het water.” En nee, te druk vindt ze het niet. ,,Het is geven en nemen op het water. Je moet rekening met elkaar houden.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.