Volledig scherm
Stadsbrouwerij Tilburg. © Bas Vermeer

Tilburg aan de Tölsch: nieuwe microbrouwerij duikt op in Noordhoek

Za 5 mei: Geen Kölsch maar Tölsch (met de T van Tilburg). In een nieuwe Tilburgse microbrouwerij wordt bier gebrouwen dat speels verwijst naar het beroemde Keulse bier. ,,Daar mag je alleen Kölsch brouwen als je uitkijkt op de Dom, Tölsch brouw je als je uitzicht hebt op de Heikese kerk."

door Bas Vermeer

Nu ja, bijna dan. Als René Stenvert op het dak van het koetshuis gaat staan, waar de kersverse microbrouwerij zit, kan 'ie de kerk zien. Qua inhoud liggen Kölsch en Tölsch wel dicht bij elkaar: fris bier zonder fratsen. ,,Geen bier waar van alles in zit, van rozenblaadjes tot oma's onderbroeken toe. Niet dat ik iets tegen IPA'’s heb", lacht René. ,,Maar met Tölsch doen we een stapje terug. Naar een helder, fris, niet al te zwaar bier."

De brouwer blijft het liefst zo dicht mogelijk bij het Reinheidsgebot: een Beierse wet uit 1516 die voorschrijft dat bier maar enkele, pure ingrediënten mag hebben. De nieuwe microbrouwerij richt zich op ‘biologische, ecologische, ongefilterde, écht Tilburgse bieren’.

Noordhoekring

Volledig scherm
René en Yvette Stenvert in de Stadsbrouwerij. © Bas Vermeer

Het bier wordt gebrouwen bij de Stadsbrouwerij Tilburg, aan de Noordhoekring 75. Niet te verwarren met Stadsbrouwerij 013 aan de Piushaven. De brouwinstallatie in het in ere herstelde koetshuis is gloednieuw. René Stenvert brouwde, láng voordat het hip werd, in de bijkeuken al bier in plastic emmertjes. Gaandeweg werd dat steeds professioneler: nu kan 'ie tot op de graad nauwkeurig de ketels afstellen.

Stadsbrouwerij Tilburg is een 'Bourgondische familie-microbrouwerij'. Vrouw Yvette helpt mee, evenals dochter Sanne en haar vriend Bas. Kleinzoon Mex (3) is nog net niet in een ketel met bier gevallen.

De missie: Tilburg voor eens en altijd als bierstad op de kaart zetten. Dat er steeds meer kleine brouwerijen zijn - LOC BreweryKraftBier, Torens Tilburg - juichen ze dus alleen maar toe. ,,En daar mogen nog veel meer brouwerijen bij", zegt Sanne Stenvert. ,,Tilburg heeft een rijke brouwhistorie, La Trappe op steenworp afstand en de grootste amateurbrouwvereniging van Nederland. Brouwen past bij Tilburg."

Pinterman

De brouwerij is allerminst exclusief voor de familie. De Stenverts brouwden bijvoorbeeld laatst samen met Pinterman, maar ook met hobbybrouwers en vriendengroepen. Twee keer per maand kan er met René een 'private label-bier' van 150 liter gebrouwen worden. 

Op dit moment zitten er een Blond en een (Kwa)Dubbel in de tanks. Op de socials van Stadsbrouwerij Tilburg wordt bekendgemaakt wanneer het bier de Tilburgse markt betreedt. Na de zomer wordt de brouwerij, samen met de early adapters, officieel geopend. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement