Volledig scherm
Sander voor zijn Escape Hotel aan de Oude Markt. ,,Er gaat maar één groep per keer binnen. We hadden hier meer kamers kunnen bouwen voor meerdere groepen, maar op deze manier is het juist speciaal.” © Jan van Eijndhoven

Tilburg heeft nu een ‘Escape Hotel’: ‘Niet één kamer, maar heel het pand’

Vrij 25 okt: Twee jaar werd er aan gebouwd, nu is het Escape Hotel 013 aan de Oude Markt in Tilburg open. Het prominente, witte hoekpand is van top tot teen één grote escaperoom. ,,Ik noem het een interactive-walk-through-experience want het gaat niet om een kamer, maar om een heel pand”, zegt Sander Alsters. 

Quote

We willen dat je helemaal niets weet als je hier aan de slag gaat

Sander Alsters

Groot, technisch imponerend, doordacht. En nee: dat zijn geen lovende bewoordingen van de ondernemers zelf, maar het gevoel dat je krijgt als je door het nieuwe ‘Escape Hotel’ aan de Oude Markt dwaalt. Alleen is het de pest dat schrijver dezes alleen ‘off the record’ achter de schermen mag kijken. ,,We willen dat je helemaal niets weet als je hier aan de slag gaat”, zegt Alsters. ,,Geen enkel detail mag naar buiten.”

Foto’s mogen er al helemaal niet worden gemaakt. Zelfs niet van de ‘controlroom’ waar één van de twee spelbegeleiders op monitoren kan volgen in welke kamers de bezoekers zich bevinden, waar mengpanelen staan voor geluidseffecten en knoppen om allerlei spelonderdelen te activeren. ,,Dit is het heiligdom.”

Twee jaar later

Quote

Ondanks dat het zo groot is, blijft het persoon­lijk

Sander Alsters

Binnen in het pand waren de bouwers twee jaar bezig. Het hoekpand stond daarvoor al jarenlang leeg, het werd ook van buiten helemaal opgeknapt en gerenoveerd. De hotel-bouwers hebben al een bekende escaperoom op het cv staan: ‘De dochter van de slager’ aan de Juliana van Stolbergstraat. Alsters: ,,Voor die kamer komen ze vanuit België twee uur naar Tilburg rijden.”

Met het team dat die kamer bouwde, werd het hoekpand onder handen genomen. ,,Het is in de basis een escaperoom, maar het spel is aanzienlijk groter. We hebben zoveel lol gehad in het bouwen.” Er kunnen groepen tot 16 personen binnen en het spel duurt minstens 90 minuten. 

Alsters: ,,Ondanks dat het zo groot is, blijft het persoonlijk. Er gaat maar één groep per keer binnen. We hadden hier meer kamers kunnen bouwen voor meerdere groepen, maar op deze manier is het juist speciaal.”

Verzadigd?

Of de Tilburgse markt onderhand niet verzadigd is? In 2014 telde Tilburg een handvol escaperooms, nu ligt dat aantal rond de dertig. Alsters: ,,De hype is nog steeds niet voorbij. Er zijn mensen die nog nooit een escaperoom gespeeld hebben en we komen zelfs mensen tegen die er nog nooit van gehoord hebben. Het maakt niet uit hoeveel er zijn, je kunt ze maar één keer spelen.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.