Volledig scherm
Tilburg is een noodlesbar rijker: Xu Noodle Bar. © Bas Vermeer

Tilburg is een grote noodlesbar rijker: Xu Noodle Bar. ‘Inspiratie halen we uit de gerechten van mijn moeder’

Di 3 sept: Tilburg is een noodlesbar rijker: Xu Noodle Bar. De zaak aan de Heuvelring - in het pand waar vroeger uitzendbureau Adecco was gevestigd - is stilletjes opengegaan. De eerste gasten druppelen al binnen. Op het menu, eh ja, heel veel gerechten met noedels dus. 

Xu zit sinds een jaar ook met een vestiging in Eindhoven. Waar de zaak in de lichtstad dertig plaatsen telt is de Tilburgse vestiging beduidend groter: daar kunnen 80 tot 100 mensen zitten. Het is heel ruim opgezet, parasolletjes aan het plafond, zo'n wuivende gelukskat als schildering op de muur en standaard stokjes op tafel. De koks zie je aan het werk in de open keuken. 

Volledig scherm
Tilburg is een noodlesbar rijker: Xu Noodle Bar. © Bas Vermeer

,,De gerechten zijn geïnspireerd op wat mijn moeder altijd maakt”, zegt eigenaresse Kelly Miao. ,,Ik ben hiermee opgegroeid. De soep is getrokken uit botten, de noodles zijn zelfgemaakt.” Het familierecept vormt de basis, als eerbetoon draagt de zaak de naam van haar moeder: Xu.

‘Waarom niet nu?’

De kaart is flink. Tien verschillende soepen met noodles staan erop. De klassieke varkenssoep bijvoorbeeld, eentje met curry en kip, een pittige, en een ‘low carb soup’. Die laatste bevat minder noedels en meer groente. Daarnaast zijn er ‘fried noodles’, rijstgerechten én zitten er vegetarische gerechten tussen. Er mag alcohol worden geschonken, zo kunnen bezoekers er het Japanse Asahi bier bij drinken.  

Quote

Eindhoven blijft mijn hometown. Tilburg groeit en bruist.

Kelly Miao

De 24-jarige komt uit een horecafamilie. ,,Ik wilde altijd al een zaak beginnen, maar eigenlijk tot mijn veertigste wachten.” Ze glimlacht. ,,Maar ja, toen dacht ik ‘waarom niet nu?’”

Miao zei haar baan vaarwel, begon met een kleine stap in Eindhoven. Als experiment. Daar was het welkom erg warm, vertelt ze, en liep de noodlesbar in mum van tijd goed. Eigenlijk was het niet de bedoeling om uit te breiden met nog een zaak. Het kwam er toch van: ,,Hier kunnen we net iets meer bieden. Een drankje bij het eten, meer gerechten op het menu.”

Het pand aan de Heuvelring stond al twee jaar leeg en was haar eerste keus. De afgelopen twee maanden werd de flinke ruimte verbouwd. De keuze voor Tilburg lag voor de hand, vertelt ze, onder meer omdat ze haar bachelor psychologie hier volgde, de stad al kende. ,,Eindhoven blijft mijn hometown. Tilburg groeit en bruist. En de ligging aan de Heuvelring is perfect.”

Volledig scherm
Tilburg is een noodlesbar rijker: Xu Noodle Bar. © Bas Vermeer

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.